Odluka krajem februara

‘Tito’ će biti protjeran iz Srebrenice: Ulica Maršala Tita postaje ulica Republike Srpske

Svi prijedlozi o promjeni naziva ulica još nisu poznati, a Bošnjaci se boje da bi moglo osvanuti i ime ratnih zločinaca

Srpski odbornici u Srebrenici ulicu Maršala Tita će preimenovati u ulicu Republike Srpske.

Odluku o ovome donijela je komisija za promjenu imena ulica i trgova, a sve će biti usvojeno na sjednici Skupštine Opštine krajem februara.

U komisiji koja je odlučivala učestvovala su četiri člana iz reda srpskog naroda, dok se tri člana iz reda bošnjačkog naroda nisu pojavila. Bošnjaci svoje nezadovoljstvo situacijom u Srebrenici iskazuju bojkotom, a najviše zamjeraju Salki Tursunoviću, predsjedniku Skupštine Opštine Srebrenica koji je dao potpis i na formiranje komisije, ali i na Dnevni red sjednice u kojem stoji tačka o promjeni naziva ulica, piše Tuzlanski.ba.

SDA Srebrenica je o ovome izdala i saopštenje u kojem, između ostalog, stoji: “Još jednom pozivamo Salku Tursunovića da, ako ima i trun morala podnese ostavku i prestane biti srpski sluga vodeći nakaradnu politiku po Bošnjake povratnike u Srebrenicu.

Visokog predstavnika pozivamo da se aktivno uključi u dešavanja u i oko Srebrenice, te da u skladu sa svojim ovlaštenjima donese odluke i bar malo povrati dostojanstva žrtvama genocida.”

Svi prijedlozi o promjeni naziva ulica još nisu poznati, a Bošnjaci se boje da bi moglo osvanuti i ime ratnih zločinaca. U ranijim raspravama se, kažu, čak spominjalo i ime Ratka Mladića. To bi bilo pogubno za Srebrenicu, koja ionako, 30 godina nakon rata, tapka u mjestu, bez da joj iko pomaže da krene naprijed.