HIPERTENZIJA

Top savjeti za prevenciju visokog pritiska: Jedite ovo povrće i redovno vježbajte

Većina ljudi nema naviku provjeravati koliki im je pritisak, i onda ni ne znaju da imaju visok pritisak. Postanu svjesni problema tek kad se pojave i drugi povezani s pritiskom, upozoravaju ljekari. S druge strane, oni koji znaju da imaju visok pritisak, ne čine ništa kako bi pomogli organizmu i ozdravili, a to često vodi do raznih kardiovaskularnih bolesti i bolesti bubrega.

Visoki pritisak tinja godinama i ne prate ga nikakvi ozbiljniji simptomi. Problem se najčešće otkrije slučajno, na sistematskom pregledu, a ako ne, onda posljedično nakon što se pacijent javi ljekaru zbog problema s bubrezima, očima ili kardiovaskularnim smetnjama.

Kako bismo to spriječili, važno je povremeno mjeriti pritisak, ali promijeniti životne navike i prehranu. Nepravilna prehrana odgovorna je za 50 posto slučajeva hipertenzije.

Donosimo vam savjete kako sebi pomoći i smanjiti visoki pritisak:

Naučite se nositi sa stresom: Isprobajte neku od tehnika dubokog disanja ili meditacije, uvedite u svakodnevni raspored vrijeme za odmor i slično

Redovito vježbajte i budite aktivni: Barem 30 minuta hodanja na dan, a odlične su i kardiovježbe. Kod njih se povećava broj otkucaja srca i tako ‘treniramo’ srce da s vremenom može pumpati istu količinu krvi uz manji broj otkucaja. Tu spadaju brzo hodanje, bicikliranje, lagano trčanje…

Redovito se odmarajte: Svakog dana trebali biste izdvojiti barem 15-ak minuta ‘za sebe’ tokom kojih ćete predahnuti u miru.

Povećajte unos kalija unosom voća i povrća. To su: batat, paradajz, narandžin sok, krompiri, blitva, špinat, grah, grašak, butternut tikva, dinja, lubenica, ananas, kruška, banane te sušeno voće.

Pijte šolju čaja na dan, a posebno korisnima pokazali su se čaj od šipka (hibiskusa), te gloga (cvijeta i listova oko cvijeta)

Izbjegavajte napitke s povećanim udjelom kofeina – sve iznad dvije šolje kafe na dan je previše.