Puni Gas

Toyota će na električnim modelima nuditi ručni mjenjač, poznato i kada

Buduće električne Toyote će imati simulator ručnog mjenjača, ali i sve ono što vožnju auta s ručnim mjenjačem čini toliko posebnim.

Toyota je još prošle godine na Lexusovom prototipu pokazala simulator ručnog mjenjača, a za koji se tada govorilo da bi mogao doživjeti komercijalizaciju na nekim budućim modelima japanskog giganta. Sada je poznato kako će Toyota to doista učiniti i sistem začiniti simuliranim zvukom vrtnje motora, kao i samim izmjenama stupnjeva prijenosa.

Takav električni auto ima papučicu spojke i ručicu mjenjača, a sustav ide toliko daleko da nudi istovjetno iskustvo vožnje automobila s ručnim mjenjačem, uključujući i simulirane efekte ako se pravovremeno ne pritisne spojka ili ubaci u 'krivu' brzinu.

Sve to trebalo bi osigurati poseban osjećaj u vožnji, a time i komparativne prednosti Toyote nad konkurencijom. Tekero Jato, predsjednik novoustoličenog odjela za proizvodnju BEV vozila, otkrio je na nedavnoj prezentaciji i kad će se to dogoditi. Naime, ručni mjenjači za, kako u Toyoti kažu, "wow“ osjećaj u vožnji, stići će na tržište 2026. godine.

Podsjetimo, dosad su pojedini proizvođači poput Dodgea i Abartha eksperimentirali s lažnim zvukom motora na električnim modelima, ali Toyota je priču podigla na novu razinu. Konačni rezultat trebao bi biti iskustvo vožnje vrlo slično automobilima pogonjenim motorima s unutrašnjim izgaranjem.