sve je stalo

Toyota je u jednom trenutku morala zaustaviti proizvodnju u Japanu! Sve zbog diska na računaru

Krajem augusta japanski div morao je zatvoriti svih 14 tvornica u državi zbog – punog diska računara

Problemi u proizvodnji automobila događaju se, nisu rijetki. Sjetimo se samo nestašice čipova zbog koje je stajala gotovo cijela autoindustrija, pa nedavne poplave u tvornici dijelova u Sloveniji zbog koje stoje Volkswagenovi pogoni…

Ali, ono što se dogodilo Toyoti u Japanu je nešto novo. Krajem augusta japanski div morao je zatvoriti svih 14 tvornica u državi zbog – punog diska računara.

Proizvodnja je obustavljena u nekim domaćim pogonima od prve smjene 29. augusta te na 28 linija u svih 14 pogona od večernje smjene istoga dana. Dan ranije, 28. augusta, obavljeni su radovi na redovnom održavanju, ali nije sve išlo prema planu.

Toyota objašnjava kako su podaci prikupljeni u bazi podataka bili izbrisani i organizirani, ali je sistem prestao raditi nakon što se dogodila greška zbog nedovoljnog prostora na disku. S obzirom na to da su serveri radili na istom sistemu, funkcija sigurnosne kopije također nije radila. Toyota nije imala drugog načina nego zaustaviti proizvodnju u svojim brojnim tvornicama u Japanu.

Operacije su nastavljene tek nakon što su podaci prebačeni na drugi server s većim kapacitetom pohrane.