emotivni snimci

Trenutak koji je čekao cijeli svijet: Kate se pridružila kraljevskoj porodici na balkonu palače tokom proslave rođendana kralja Charlesa

Catherine, princeza od Walesa pridružila se ostalim članovima kraljevske porodice na balkonu Buckinghamske palače za kraljev službeni rođendan, čime je uveličala svoje prvo javno pojavljivanje otkako joj je dijagnosticiran rak.

Princeza, također poznata kao Kate, vožena je u državnoj kočiji sa svoje troje djece od Buckinghamske palače do Parade konjičke garde kako bi gledali proslavu, poznatu kao Trooping the Colour. Mogla se vidjeti kako nosi pukovnijski broš Irske garde, što je znak naklona njenoj ulozi njihove počasne pukovnice, piše CNN.

Porodica je kasnije viđena kako posmatra događaje s vidikovca, dok je Katein suprug William, princ od Walesa, jahao na konju.

Kralj Charles III i kraljica Camilla također su odvezeni u kočiji iz Buckinghamske palače, izazvavši klicanje prepunog mnoštva dok su se polako kretali uz The Mall. Kralj je ove godine učestvovao iz kočije umjesto na konju zbog vlastite dijagnoze raka.

Ljudi svih dobi okupili su se duž cijelog trgovačkog centra za događaj. Neki promatrači nose kape i fascinatore Union Jacka, dok drugi mašu zastavama. Neki su pjevali državnu himnu.

Za Kate je to bilo prvo javno pojavljivanje nakon Božića - sedmicama prije dijagnoze raka.

Kate je u petak izvijestila o svom zdravstvenom stanju, rekavši da je "dobro napredovala" u oporavku. No rekla je da očekuje da će njeno liječenje trajati još nekoliko mjeseci i da "još nije izašla iz šume".

Kralj Charles III također učestvuje, unatoč tome što se također liječi od raka.

Trooping the Colour je veličanstveni vojni spektakl koji prikazuje 1.400 oficira i vojnika, zajedno s 400 muzičara i 200 konja, kako prolaze ulicama Londona od Buckinghamske palače do Parade konjičke garde, dok se gomile nižu rutom.

Događaj - jedan od vrhunaca kraljevskog kalendara - tradicija je kojom se obilježava službeni rođendan britanskog suverena više od 260 godina. Međutim, Charlesov stvarni rođendan je u novembru.

Britanski kraljevi i kraljice udvostručili su svoje svečanosti od 18. stoljeća, održavajući i javnu proslavu – službeni rođendan – i privatniji događaj na pravi datum.