UMJETNA INTELIGENCIJA

Tri države dogovorile zajedničku regulaciju umjetne inteligencije

Tri vlade podržavaju preuzimanje obaveza na dobrovoljnoj bazi za manje i veće AI kompanije u Europskoj uniji
FOTO: GeeksforGeeks

Francuska, Njemačka i Italija postigle su dogovor o zajedničkoj regulaciji umjetne inteligencije (AI), pokazuje zajednički dokument u posjedu Reutersa za koji se očekuje da će ubrzati pregovore na evropskoj razini.

Tri vlade podržavaju preuzimanje obaveza na dobrovoljnoj bazi za manje i veće AI kompanije u Europskoj uniji.

Europska komisija, Europski parlamenti i Vijeće Europske unije trenutno raspravljaju kako bi se savez trebao postaviti.

Europski parlament u junu je predstavio „AI akt” kojem je cilj spriječiti rizike AI aplikacija i izbjeći diskriminatorne efekte, istovremeno podržavajući inovativnu snagu AI-ja.

Parlament je tokom rasprave predložio kodeks ponašanja koji bi u početku bio obvezujuć samo za velike AI providere, većinom iz SAD-a.

Tri vlade smatraju da kompetitivna prednost za manje evropske firme može imati i negativan učinak jer će umanjiti povjerenje u njih i rezultirati manjim brojem korisnika.

Kodeks stoga mora biti obvezujuć za sve, tvrde tri države. U početku ne bi trebale postojati sankcije, no s vremenom bi se trebao postaviti i sistem kazni.

Njemačko ministarstvo ekonomije, zaduženo za pregovore s ministarstvom digitalnih pitanja, smatra kako se zakoni i državna kontrola ne bi trebali orijentirati na sam AI, nego na njegovu primjenu.

Vlade širom svijeta pokušavaju iskoristiti ekonomske dobrobiti AI-ja, no razmatraju i njegovu sigurnost.

Velika Britanija u novembru je održala svoj prvi skup na tu temu, a Njemačka će u ponedjeljak i utorak biti domaćin digitalne konferencije u Jeni koja će okupiti predstavnike iz svijeta politike, biznisa i znanosti, prenosi Zimo