potpisan sporazum

Tri moćne evropske zemlje formiraju ‘vojni shengen’. Evo šta to znači

Poljska, Njemačka i Nizozemska potpisale su sporazum o planovima za stvaranje "vojnog prometnog koridora" koji bi omogućio lakše premještanje vojnih snaga i opreme kroz njihove teritorije kako bi ojačale istočno krilo NATO-a.

Nadaju se da će odluka biti korak prema stvaranju šireg "vojnog Schengena", zone unutar Evrope koja bi omogućila slobodno kretanje vojnog osoblja i opreme, baš kao što postojeće šengensko područje dopušta slobodno kretanje ljudi.

Memorandum o razumijevanju potpisale su jučer u Briselu tri zemlje na marginama sastanka evropskih ministara odbrane.

"Potreban nam je vojni Schengen za brže i učinkovitije premještanje vojnog osoblja i materijala", objavila je na X-u, bivšem Twitteru, nizozemska ministrica odbrane Kajsa Ollongren.

"Ovo će Evropu učiniti jačom. Poduzeli smo važan korak: Poljska, Njemačka i Nizozemska potpisale su deklaraciju za postizanje vojnog koridora", dodala je.

"Trenutno učinkovitost vojne mobilnosti ometaju različiti administrativni zahtjevi zemalja", istaknuo je njezin poljski kolega Wladyslaw Kosiniak-Kamysz pa dodao: "U svjetlu tekućeg sukoba u Ukrajini, znamo koliko je važno učinkovito se kretati unutar EU."

"Podižemo vojnu mobilnost na novu razinu na putu prema pravom vojnom Schengenu", izjavio je njemački državni sekretar za odbranu Siemtje Möller.