blokiraju proces

Tri najgore opcije za doručak koje sprečavaju mršavljenje

Hrana s visokim udjelom ugljikohidrata glavni je dio mnogih dijeta, osiguravajući energiju i esencijalne hranjive tvari za podršku tjelesnim funkcijama. Iako su ugljikohidrati važan dio uravnotežene prehrane, konzumacija velikih količina određenih vrsta ugljikohidrata može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući inzulinsku rezistenciju i poteškoće u postizanju ciljeva mršavljenja.

Hrana s visokim udjelom ugljikohidrata visokog glikemijskog indeksa, poput rafiniranih žitarica, slatkih grickalica i zaslađenih pića, može uzrokovati brze skokove nivoa šećera u krvi. To dovodi do povećane proizvodnje inzulina i debljanja tokom vremena.

Dijetetičarke Michelle Saari i Natalie Gillett s osobnom trenericom Shanom Abraham otkrile su tri uobičajene, ali najgore opcije za doručak koje uzrokuju inzulinsku rezistenciju i sprečavaju mršavljenje.

1. Pekarski proizvodi

Razna slatka peciva često su puna rafiniranih ugljikohidrata i šećera što predstavlja rizik za inzulinsku rezistenciju i debljanje. S visokim udjelom ugljikohidrata, ovi pekarski proizvodi mogu izazvati brze skokove nivoa šećera u krvi. Osim toga, peciva su bogata kalorijama što pridonosi prekomjernom unosu šećera i potiče debljanje.

"Peciva su krcata masnoćama i šećerom, od kojih nijedan nije koristan za vaše zdravlje. Umjesto da svratite u kafić na pecivo, pobrinite se da ujutro imate pripremljeno nešto što ćete pojesti u pokretu. Napravite tost i na njega stavite sav prirodni maslac od kikirikija i banane", rekla je Saari za SheFinds.

2. Granola pločice

Prepune rafiniranih žitarica, dodanih šećera i često sušenog voća ili komadića čokolade, granola pločice mogu brzo povisiti nivo šećera u krvi. Konstantna konzumacija s vremenom može dovesti do inzulinske rezistencije. Osim toga, gustoća kalorija u granola pločicama, u kombinaciji s njihovim visokim udjelom ugljikohidrata, može pridonijeti prekomjernom unosu kalorija i spriječiti mršavljenje.

"Iako se čine kao zdrava opcija, mnoge varijante zapravo mogu biti prepune šećera i masti", objašnjava Gillett. No, ako ponekad ipak želimo uzeti granola pločicu za doručak, Gillett predlaže da potražimo one koje imaju manje od šest grama po porciji te da pripazimo na veličinu porcija.

3. Bijeli hljeb i peciva

Bijeli hljeb i peciva često se prave od rafiniranog brašna te ne sadrže hranjive tvari koje nalazimo u cjelovitim žitaricama. Visoki glikemijski indeks ovih rafiniranih ugljikohidrata može dovesti do skokova u nivou šećera u krvi, praćenih padovima, koji mogu izazvati povećanu glad i želju za hranom.

"Rafinirani ugljikohidrati, poput bijelog hljeba i peciva, nemaju vlakana i mogu dovesti do brzih skokova i padova šećera u krvi. Odabir brašna od cjelovitih žitarica ili alternativnog brašna može osigurati održivu energiju i pomoći u mršavljenju", zaključuje Abraham.