tužilaštvo ks

Tri osobe koje su uhapšene u Hadžićima zbog nestanka djevojčice Danke Ilić puštene na slobodu

Tužilaštvo Kantona Sarajevo pustilo je na slobodu tri osobe koja se uhapšena jer su putem društvenih mreža objavili da su povezani sa nestankom dvogodišnje djevojčice Danke Ilić iz Srbije, rečeno je Srni u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

"Što se nas tiče, nije bilo zakonskog osnova za njihovo dalje zadržavanje", rekla je portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) sinoć su na području općine Hadžići uhapsili tri muškarca. Oni su putem društvenih mreža objavili da imaju saznanja o nestanku Danke Ilić i tražili 50.000 KM za otkrivanje informacija.

Portparol FUP-a Emil Sućeska rekao je da je Tužilaštvu podnesen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i zatraženo zadržavanje lica lišenih slobode.

Hapšenje tri lica na području Hadžića izvršeno je po zahtjevu Interpola Beograd i naredbe Tužilaštva Kantona Sarajevo zbog sumnje da su izvršena krivična djela otmica i iznuda.  

Dvogodišnja djevojčica Danka Ilić nestala je u utorak, 26. marta u Banjskom polju kod Bora. 

Tokom jučerašnjeg dana bagerom je raščišćavan teren oko kuće u Banjskom polju, odakle se djevojčici gubi svaki trag.

Cilj takve pretrage je da se provjeri da li ispod granja ima nekog dokaza koji bi pomogao u potrazi.

U potrazi za djevojčicom učestvuje stotine pripadnika policije, žandarmerije, Gorske službe spasavanja, lovci.

Angažirani su i dronovi sa termovizijskim kamerama, a teren nadlijeće i helikopterska jedinica.

Policija je u srijedu saopštila da se obustavlja terenska pretraga, jer sve ukazuje na to da se djevojčica ne nalazi na području sa kojeg je nestala, ali su policijske snage i spasilačke ekipe i dalje su na terenu. Istovremeno traje intenzivan operativni rad, prenosi BHRT.