Puni Gas

Trkaći monstrum dostojan Jamesa Bonda kojeg je vrijedilo čekati

Kada je nedavno čuvena britanska marka Aston Martin objavila da su isporuke željno iščekivanog AMB 001, prvog motora tog proizvođača poznatog po sportskim automobilima, konačno počele, čak dvije i po godine nakon što je debitirao, štampa se ovaka našalila:

“Da je prvi motor Aston Martina bio film o Bondu, mogao bi biti naslovljen “Bolje kasno nego nikad ne reci nikad više”.

Motor za trkaće staze

To je naravno bila aluzija na omiljeni automobil Jamesa Bonda i zaista dugo isčekivanje, s obzirom da je ograničena serija AMB 001 debitirala na sajmu motora u Milanu još u novembru predpandemijske 2019.

I baš kao što je obećano, motor namijenjen isključivo za trkaće staze, koji je rezultat saradnje s renomiranim graditeljem Brough Superior, pravi je superbike.

Naime, kombinira jedan od upečatljivijih dizajna motocikala posljednjih godina s iznimno velikom snagom.

Sav njegov čar dolazi od Brough Superiors V-twin motora, prvi put “nabrijanog”‘ do krajnjih granica i sposobnog proizvesti zadivljujuće 183 KS (tri više od obećanih).

Izvorno je taj motocikl trebao krenuti u proizvodnju u tvornici Brough Superior u Toulouseu u Francuskoj koncem 2020, no tvorci su u posljednji čas zaključili da im treba dodatnog vremena

Čak ako je odgoda djelomično bila uzrokovana i pandemijom, može se reći da su stručnjaci sasvim dobro iskoristili dodatno razdoblje.

Zadani ciljevi

Naime, kašnjenje je Aston Martinu i Brough Superioru dalo više vremena da testiraju motocikl na stazi i uvjere se da je u stanju postići sve zadane ciljeve.

“Sretni smo što smo ispunili planove što se tiče performansi, s izlaznom snagom od 183 KS i “suhom” težinom (težina motocikla bez tekućina, op. a.) od 185 kilograma.

AMB 001 potpuno je originalni motocikl za trkaće staze koji potiče sva osjetila i pruža nevjerojatne performanse. Karakterističan zvižduk turbo motora upotpunjuje jedinstvenu pojavu ovog izvanrednog motocikla”, pohvalio je bez imalo zadrške, po prvim isporukama, svoj proizvod Thierry Henriette, predsjednik Brough Superiora.

Aston Martin, pak, kaže da je prvih 30 motocikala AMB 001 isporučeno kupcima širom svijeta, uključujući Japan, Australiju i Sjevernu Ameriku.

Ukupno će biti proizvedeno 100 primjeraka tog ljepotana vrijednog 88.000 funti (oko 103.000 eura), od kojih je u trenutku početka isporuke bilo prodano već 90.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare