Za čas posla

Trošite sate i sate na čišćenje doma? Ovo su popularniji trendovi za ‘brzo spremanje’

Trendovi čišćenja doma koje su popularizirali TikTok i YouTube pružaju svježe ideje i inspiraciju za održavanje vašeg životnog prostora čistim i urednim.

Ovi kreativni pristupi ne samo da mogu učiniti proces čišćenja zabavnijim, već vam mogu pomoći i da razvijete nove, efikasnije rutine. Ovo su najpopularniji trendovi.

'Put my home to bed' metoda

Kao što i samo ime ove metode govori, riječ je o tome da svoj stan ili kuću pripremite "za spavanje", baš kao što svaku večer pripremate i sami sebe za san. Čišćenje ovom metodom podrazumijeva uklanjanje nakupljenih stvari s radnih površina, čišćenje sudopera, poravnavanje ukrasnih jastuka, gašenje aparata poput difuzora i digitalnih uređaja, kao i vraćanje odjeće i obuće koja vam više nije potrebna u ormar.

Fokus ove tehnike je na spremanju stvari koje uzrokuju 'vizualni nered', a ne na stvarnom čišćenju, no također uključuje i pripremu kuhinje za sutra, što svakako pridonosi ukupnom dojmu doma.

Brzinsko čišćenje

Metoda 'speed clean', poznata i kao metoda brzinskog čišćenja, izvrstan je mentalni trik! Poanta je da se namjesti alarm na 1 ili 2 sata vremena i u tom periodu potrebno je očistiti što je više moguće prostorija i površina u domu. Uloga alarma je da potakne koncentraciju i zadrži fokus, pretvarajući čišćenje u pomalo zabavno natjecanje sa samim sobom.

Kod ove metode potrebno je svakoga dana izdvojiti malu količinu vremena, odnosno 20 minuta, za spremanje doma. Za početak uključite perilicu suđa, perilicu rublja i pospremite stvari na svoje mjesto. Zbog svakodnevne primjene ove metode, uskoro ćete imati vremena za čišćenje nečeg što već duže vrijeme niste imali u planu, odnosno za što niste imali vremena.

Na taj način, jedan dan možete očistiti ogledala, drugi dan WC školjku i umivaonik, treći dan provjeriti u kakvom je stanju vaš hladnjak… Oni koji prakticiraju ovu metodu tvrde kako se ne sjećaju kada su zadnji put imali generalku cijeloga stana, a njihov je dom uvijek čist.