Svijet

Trump će večeras održati žestok govor

Američki predsjednik Donalda Trump u četvrtak će održati govor kojim će zatvoriti četverodnevnu republikansku konvenciju i u kojem će svog protukandidata Joea Bidena prikazati kao radikalnog ljevičara koji je svojom političkom karijerom naštetio SAD-u.

Donald Trump će u četvrtak i službeno prihvatiti nominaciju svoje stranke za predsjedničke izbore početkom novembra i time završiti četiri dana dugu republikansku konvenciju na kojoj je govorio niz istaknutih članova te stranke. 

„Prošle četiri godine pokušali smo ispraviti štetu koju je Joe Biden stvorio u posljednjih 47 godina“, reći će američki predsjednik, stoji u izvadcima iz govora koji je u posjedu medijske kuće Politico, a koje je potvrdila Trumpova kampanja. 

Republikanac se time referira na dugu karijeru koju je njegov demokratski protukandidat imao u američkom Senatu, a potom kao potpredsjednik u dva mandata Baracka Obame. 

Tim Murtaugh, Trumpov direktor komunikacija, najavljuje „žestok govor“. 

Bidena će opisati kao „praznu ljusku od kandidata“ koji će biti marioneta radikalno lijevih struja unutar demokratske stranke. 

Trump će govor pred publikom održati na južnom travnjaku Bijele kuće, što je naišlo na kritike jer se državno imanje koristi za privatnu kampanju. 

Aktuelni američki predsjednik je jednoglasno nominiran prvog dana konvencije koja se većinom održala bez publike zbog pandemije koronavirusa. 

Trump će uoči govora posjetiti Saveznu agenciju za hitne situacije kako bi se upoznao s informacijama o uraganu Laura koji je ranije danas pogodio Louisianu, kao jedna od najjačih oluja na američkom teritoriju u nekoliko decenija. 

Govor se događa i u vrijeme ponovnog jačanja protesta protiv policijske brutalnosti i rasizma, nakon što je policija u Wisconsinu sedam puta pucala u leđa Afroamerikanca Jacoba Blakea.

U utorak navečer u gradu Kenoshi u toj saveznoj državi održali su se protesti na kojima je 17-godišnjak ubio dvoje ljudi. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare