NIJE SPOMENUO PUTINA

Trump govorio o smrti Navaljnog: ‘Bio je hrabar čovjek, ali mogao se držati podalje’

Bivši američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da je Aleksej Navaljni bio "vrlo hrabar čovjek" koji se "vjerojatno" nije trebao vratiti u Rusiju, ne okrivljujući nikoga za iznenadnu smrt ruskog opozicionara u zatvoru.

Demokratski predsjednik Joe Biden i drugi zapadni čelnici opružili su ruskog predsjednika Vladimira Putina za smrt Navaljnog, kao i Nikki Haley, jedina preostala suparnica Trumpu za republikansku predsjedničku nominaciju.

"Navaljni je jedna jako tužna situacija… bio je vrlo hrabar čovjek jer se vratio. Mogao se držati podalje", rekao je Trump u intervjuu Fox Newsu iz gradske vijećnice u Južnoj Karolini.

"I, iskreno govoreći, bilo bi vjerojatno puno bolje da se držao podalje i da je govorio izvan zemlje umjesto da se vratio, jer to se moglo dogoditi i to se na kraju dogodilo. To je užasna stvar", dodao je.

Kremlj je zanijekao bilo kakvu upletenost u smrt Navaljnog i zapadne optužbe da je Putin odgovoran nazvao neodgovornim i neprihvatljivim.

Trump je nadalje uporedio sebe i Navaljnog, aludirajući da su obojica žrtve političkog progona.

"To se događa i u našoj zemlji", rekao je Trump. "U puno se stvari pretvaramo u komunističku zemlju. Pogledajte, ja sam vodeći kandidat i optužen sam".

Trump je u nedjelju na svojoj društvenoj mreži Truth Social napisao da ga je smrt Navaljnog u arktičkoj kažnjeničkoj koloniji prošle sedmice "dodatno osvijestila o tome što se događa" u SAD. Nije elaborirao tu tezu, ali je ranije često govorio o tome kako su optužnice protiv njega politički motivirane, tvrdnja koju tužitelji odbacuju.