Svijet

Trump je dobio novi udarac. Mogli bi mu presuditi “nuklearni dokumenti”

Čak i dok je bio predsjednik, Donald Trump nije imao zakonske ovlasti deklasificirati američki dokument povezan s nuklearnim oružjem za koji se tereti da ga je ilegalno posjedovao.

Tvrde to sigurnosni stručnjaci, suprotno tvrdnji bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država protiv kojeg se vodi krivični slučaj zbog nedozvoljenog zadržavanja tajnih dokumenta po isteku predsjedničkog mandata.

Ugrožavanje sigurnosti

Tajni dokument, naveden kao broj 19 u optužnici koja Trumpa tereti za ugrožavanje nacionalne sigurnosti, prema Zakonu o atomskoj energiji može se deklasificirati samo kroz proces koji prema statutu uključuje Ministarstvo energetike i Ministarstvo odbrane.

Iz tog razloga, rekli su stručnjaci, "nuklearni papir" je jedinstven među 31 dokumentom u optužnici jer je deklasifikacija ostalih regulirana izvršnom naredbom.

"Tvrdnja da je on (Trump) mogao skinuti oznaku tajnosti nije relevantna u slučaju informacija o nuklearnom oružju. To nije klasificirano izvršnom naredbom, već zakonom", rekao je Steven Aftergood, vladin stručnjak za tajnost pri Federaciji američkih naučnika.

Poseban status informacija povezanih s nuklearnim oružjem dodatno nagriza ono što mnogi pravni stručnjaci kažu kao slabu odbranu usmjerenu na deklasificiranje.

Trump je tvrdio da je deklasificirao dokumente prije nego što ih je uklonio iz Bijele kuće, ali za to nije ponudio dokaze, prenosi Reuters.

Tužitelji će vjerovatno tvrditi da je deklasifikacija irelevantna jer je Trump optužen prema Zakonu o špijunaži, koji prethodi klasifikaciji i kriminalizira neovlašteno zadržavanje "informacija o nacionalnoj odbrani". Taj široki pojam pokriva sve tajne koje bi mogle biti od pomoći neprijateljima nacije.

Dokument br. 19 ima oznaku "FRD" ili ranije ograničeni podaci. To je klasifikacija koja se daje tajnim informacijama koje uključuju vojnu upotrebu nuklearnog oružja.

Statut vrlo jasan

Optužnica ga je opisala kao nedatiranu i "odnosi se na nuklearno oružje SAD".

Trump, koji se u utorak izjasnio nevinim, rekao je da je skinuo oznaku tajnosti dok je još bio na dužnosti s više od 100 tajnih dokumenata koje je odnio u svoje odmaralište na Floridi, Mar-a-Lago. To ponavljaju republikanski zastupnici i druge njegove pristalice.

Međutim, Aftergood i drugi stručnjaci rekli su da Zakon o atomskoj energiji (AEA) iz 1954. godine - prema kojem Ministarstvo energetike nadzire američki nuklearni arsenal - definira proces deklasificiranja podataka o nuklearnom oružju, neke od najstrožije čuvanih tajni američke vlade.

“Statut je vrlo jasan. Ništa ne govori da predsjednik može donijeti tu odluku", rekao je bivši zvaničnik američke nacionalne sigurnosti upoznat sa sistemom klasifikacije, koji je tražio da ostane anoniman.