Svijet

Trump objavio snimak: Uhvaćeni su

Uhvaćeni su kako donose ogroman broj glasačkih listića i ubacuju ih u "glasačke mašine" u Georgiji, objavio na Twitteru američki predsjednik Donald Trump.

On je to izjavio, kako tvrdi, u Senatu te države povodom tvrdnji njegovog tima da je bilo izbornih nepravilnosti na predsjedničkim izborima.

Trump je dodao i poruku guverneru Georgije Brianu Kempu. "Sjajan posao!", poručio je Trump, bez daljih objašnjenja.

Iz Trumpovog tima je na saslušanju u Senatu navedeno da je neregularno više od 140.000 glasova koji potiču iz devet nelegalnih izvora:

"Nelegalno je glasalo 2.056 prestupnika, 66.248 mlađih od 17 godina, 2.423 ljudi koji uopšte nisu registrovani dok je 1.043 ilegalno je koristilo poštansko sanduče. 4.926 glasalo je poslije registrovanog datuma za glasanje u Georgiji, 10.315 umrlo je prije nego što su glasali, 395 je glasalo u dvije države, što glasove čini nevažećim, 15.700 iseljenih iz Georgije je glasalo u toj državi, a 40.279 je promijenilo okrug i nije se ponovo registrovalo za glasanje, a glasali su".

Trump je ranije objavio snimak na kome se navodno vidi kako je kofer pun glasačkih listića izvađen ispod stola kada su republikanski posmatrači udaljeni sa biračkog mjesta.

Glasovi u Georgiji ponovo su ručno prebrojavani zbog male razlike između dva kandidata, ali Trump tvrdi da nisu kontrolisani glasački listići poslati poštom.

​I poslije prebrojavanja glasova, utvrđeno je da je Joe Biden pobijedio sa malom razlikom u toj državi, ali Trump tvrdi kako su njegovom protivkandidatu pripisani nezakoniti glasovi.