uzdrman savez

Trump odgovorio članicama NATO-a nakon što je ohrabrio Rusiju da može napasti one koji ne plaćaju

Američki predsjednički kandidat Donald Trump rekao je da je "učinio NATO jakim" tokom svog predsjedničkog mandata nakon što je njegov poziv Rusiji da napadne zemlje članice odbrambenog saveza koje ne ispunjavaju finansijske obaveze izazvao bijes.

"Učinio sam NATO jakim", napisao je velikim slovima republikanski favorit za američke predsjedničke izbore 2024. na društvenoj mreži Truth Social, čiji je osnivač.

"Kada sam rekao da 20 zemalja koje nisu plaćale svoj pošteni udio moraju platiti i da, ako ne plate, neće imati vojnu zaštitu SAD-a, novac je počeo stizati", rekao je Trump.

"Nakon toliko godina otkako su Sjedinjene Države plaćale za druge, bio je to krasan prizor", rekao je. "Ali sada, kad nije bilo mene da kažem da moraju platiti, oni opet po starom", rekao je.

Trump rekao da bi "ohrabrio Putina da radi što god želi" s članicama koje ne uplaćuju dovoljno.

Na događaju u sklopu predizborne kampanje u Južnoj Karolini u subotu Trump je rekao da "neće štititi od Rusije" zemlje koje ne ispunjavaju NATO-ove zahtjeve za odbrambenu potrošnju.

"Zapravo, ohrabrio bih ih da rade što god žele", rekao je Trump, misleći na Rusiju, dovevši u pitanje obaveze saveza o kolektivnoj odbrani.