OBOSTRANE PROZIVKE

Trump pozvao Bidena na kognitivni test pa u sljedećoj rečenici napravio gaf

Donald Trump izazvao je aktualnog američkog predsjednika da napravi kognitivni test, ali je u sljedećoj rečenici pobrkao ime vlastitog ljekara. Republikanski predsjednički kandidat redovito kritizira Bidena zbog njegovih raznih gafova.

Govoreći u Detroitu, Trump je doveo u pitanje predsjednikovu mentalnu oštrinu. "On čak i ne zna šta riječ 'inflacija' znači. Mislim da bi trebao napraviti kognitivni test kao što sam ja napravio", izjavio je Trump, prenosi Sky News.

Nekoliko sekundi kasnije, nastavio je: "Doktor Ronny Johnson. Znaju li svi Ronnyja Johnsona, kongresmena iz Teksasa? Bio je ljekar Bijele kuće i rekao je da sam ja najzdraviji predsjednik u historiji pa mi se odmah jako svidio."

Biden na sarkastičan način čestitao Trumpu rođendan

Međutim, očito je mislio na Ronnyja Jacksona, koji je bio ljekar u Bijeloj kući tokom dijela njegovog predsjedničkog mandata. Jackson je 2021. izabran u Kongres i jedan je od najglasnijih Trumpovih branitelja na Capitol Hillu.

Trump je 2018. na vlastiti zahtjev poduzeo kognitivni test, rekao je tada Jackson novinarima. Ispit je osmišljen za otkrivanje ranih znakova gubitka pamćenja i drugih blagih kognitivnih oštećenja. Trump, koji je u petak napunio 78 godina, postavio je pitanje treba li se Biden kao 81-godišnjak uopće kandidirati za drugi mandat.

Biden se također narugao Trumpovim godinama. "Čestitka jednog starca drugome. Godine su samo broj", napisao je Biden u sarkastičnoj čestitci.