izbori u sad

Trump sve bliže republikanskoj nominaciji: Pobijedio u dvije savezne države

Bivši predsjednik SAD Donald Trump u subotu je pobijedio na zborovima birača u Michiganu i Missouriju, približivši se tako dodatno republikanskoj nominaciji za predsjedničke izbore u novembru.

U obje države Trump je porazio Nikki Haley, svoju posljednju preostalu suparnicu za republikansku predsjedničku nominaciju, približivši se nominaciji svoje stranke i vjerovatnom revanšu na predsjedničkim izborima s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom.

U Michiganu je Trump pobijedio Haley u svih 13 okruga koji su učestvovali u zboru birača (eng. causus), objavila je Republikanska stranka.

Agencija Associated Press proglasila je pobjedu Trumpa na zboru birača u Missouriju iako se glasovi još prebrojavaju, ali se pokazalo da je bivši predsjednik SAD daleko ispred Haley.

Više od 1.600 članova učestvovalo je na zboru birača u gradu Grand Rapids u Michiganu gdje su birali delegate za Trumpa ili za bivšu veleposlanicu pri UN-u Haley, za stranačku konvenciju u julu.

Republikanci u subotu održavaju i predizbore u Idahou, što će biti zadnja prilika za Haley uoči super utorka 5. marta, najvažnijeg dana predizbora kada glasa 15 država.

S ranijim pobjedama u Iowi, New Hampshireu, Nevadi i Južnoj Karolini Trump je veliki favorit predizbora, a Haley se i dalje drži zahvaljujući donatorima koji žele alternativu bivšem predsjedniku.

Za ovaj izborni ciklus, republikanci u Michiganu odlučili su se za hibridni sistem, podijeljen između klasičnih predizbora - održanih u utorak - i zbora birača ili 'caucusa'.

Trump je pobijedio na predizborima u utorak osiguravši 12 od 16 delegata, a u subotu je uzeo i ostalih 39.