new york

Trump svjedoči u New Yorku, koliko će morati platiti žrtvi koju je napao i oklevetao?

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump stao je na mjesto za svjedoka na građanskom suđenju za klevetu u New Yorku.

"Odbrana poziva predsjednika Donalda Trumpa", rekla je njegova advokatica Alina Habba.

Kad su ga upitali je li izjavama povrijedio E. Jean Carroll, Trump je odgovorio:

"Ne, samo sam želio odbraniti sebe, svoju porodicu, iskreno, predsjedništvo."

Ovo je neobičan trenutak za Trumpa, favorita za republikansku nominaciju uoči predstojećih izbora za predsjednika SAD, koji se ove godine suočava s više krivičnih procesa, kao i s tekućim građanskim parnicama koje prijete njegovom poslovnom carstvu.

Njegovo bi svjedočenje trebalo biti ograničeno jer je sudac Lewis Kaplan naredio da Trumpu neće biti dopušteno da svjedoči da nije napao E. Jean Carroll ili da je ona lagala o optužbama za silovanje - budući da ta pitanja nisu pred porotom.

Sudac je rekao da će uputiti porotu da je "bez obzira na ono što on danas kaže na sudu, on je to učinio" - što znači seksualni napad, za koji je proglašen odgovornim u drugom slučaju prošle godine.

Pravni tim Carroll također je rekao da su čuli Trumpa kako "mrmlja ispod glasa" dok je sudac postavljao pravila, implicirajući da je rekao da nikada nije upoznao Carroll.

Bivša kolumnistica časopis, tvrdi da ju je Trump silovao u robnoj kući sredinom 1990-ih, a zatim ju je oklevetao kad je negirao njenu tvrdnju.

U odvojenom suđenju prošle godine, građanska porota utvrdila je da je Trump seksualno napao Carroll i oklevetao je u izjavama iz 2022. godine.

Sudac je prethodno odlučio da će se ta presuda prenijeti na ovo suđenje za klevetu. Na tekućem suđenju će odlučiti koliku odštetu bivši predsjednik mora platiti Carroll.