SAD

Trump uložio žalbu na odluku Vrhovnog suda Colorada o zabrani učešća na izborima

Očekuje se da će Vrhovni sud SAD uskoro razmotriti zahtjev i donijeti odluku

Bivši američki predsjednik Donald Trump uložio je žalbu na odluku Vrhovnog suda države Kolorado kojom mu je zabranjeno učešće na izborima.

Dok se Trump priprema za predsjedničke izbore u novembru, on se takođe bavi tužbama i pravnim odlukama protiv njega zbog njegove uloge u napadu na Capitol Hills 6. januara 2021. godine.

Trump je 19. decembra osporio presudu najvišeg državnog suda kojom je proglašen krivim za ulogu u napadu i zabranio mu učešće na primarnim izborima u državi, moleći Vrhovni sud SAD-a da poništi tu presudu.

Trumpovi advokati tvrde da nijedan državni sud ne može spriječiti predsjedničkog kandidata da se pojavi na glasačkom listiću i da je Vrhovni sud Colorada pogrešno protumačio relevantne ustavne odredbe.

Očekuje se da će Vrhovni sud SAD uskoro razmotriti zahtjev i donijeti odluku.

Nakon odluke Vrhovnog suda Colorada, državna sekretarka Mainea Shenna Bellows objavila je 28. decembra da će Trumpu biti zabranjeno da učestvuje na predizborima Republikanske stranke u državi zbog njegove uloge u napadu.

U skladu s presudom, Trumpovo ime se neće pojaviti na glasačkim listićima na primarnim izborima u bilo kojoj državi 5. marta, na kojima će se takmičiti republikanski kandidati.

Vrhovni sud SAD će sada donijeti konačnu odluku o Trumpovoj predizbornoj kampanji u dvije države.