prijeti mu zapljena

Trump više nema kud: Nema novac za kauciju, a kamate rastu

Sudija je Trumpu odredio kaznu od 354,9 miliona dolara koja je zbog kamata do prošle sedmice narasla na 454,2 miliona dolara

Bivši američki predsjednik Donald Trump ne može platiti punu kauciju iz presude za prevaru teške 454,2 miliona dolara i predlaže polog od 100 miliona pod prijetnjom zapljene, rekli su njegovi advokati u srijedu.

Trump je uložio žalbu na presudu sudije Arthura Engorona sa suda države New York na Manhattanu od 16. februara, prema kojoj je dobio trogodišnju zabranu obavljanja neke visoke pozicije u njujorškim tvrtkama i traženje kredita od banaka registriranih u toj saveznoj državi.

Presuda je to sudije Engorona u slučaju koji je pokrenula njujorška tužiteljica Letitia James, koja je optužila bivšeg predsjednika i njegovu porodičnu firmu da su precjenjivali vrijednost imovine radi napuhavanja neto vrijednosti i stjecanja boljih uvjeta kreditiranja i osiguranja.

Sudija je Trumpu odredio kaznu od 354,9 miliona dolara koja je zbog kamata do prošle sedmice narasla na 454,2 miliona dolara. Kamate svaki dan rastu za novih 112.000 dolara.

U podnesku žalbenom sudu, Trumpovi odvjetnici su rekli da bi "ovaj pretjerano visok iznos iz presude, u kombinaciji s nezakonitom i protuustavnom zabranom svakog novog kreditiranja onemogućio ugovaranje kredita pod prijetnjom zapljene, pa tako i uplatu cjelokupne kaucije".

Tvrde da bi kaucija od 100 miliona dolara, zajedno s brojnim Trumpovim nekretninama, pod stalnim nadzorom sudskog nadzornika imenovanim za Trumpovu organizaciju bila više nego dovoljna za podmirivanje kazne.

Trumpovi advokati također su tražili privremenu obustavu izvršenja presude tokom žalbenog postupka, rekavši da bi pretrpio "nepopravljivu štetu" bude li ga tužiteljica James prisilila na prodaju nekretnina kako bi namaknuo sredstva.

Bivši predsjednik također nastoji izbjeći plaćanje pune kaucije jer se očekuje da će uložiti žalbu i na prošlomjesečnu presudu za klevetu od 83,3 miliona dolara u korist spisateljice E. Jean Carroll.

U tom je slučaju uložio molbu sudji da mu dopusti žalbu bez kaucije ili pak plaćanje bez mogućnosti zapljene u iznosu od najviše 24,5 miliona dolara.