privredna sila

Turizam će u svijetu u 2024. srušiti rekorde

Turistička i industrija mogla bi u 2024. godini srušiti rekorde te globalnom BDP-u pridonijeti s više od 11 biliona američkih dolara.

Turistička i industrija mogla bi u 2024. godini srušiti rekorde te globalnom BDP-u pridonijeti s više od 11 biliona američkih dolara, čime će potvrditi "autoritet globalne privredne sile", prognozira Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC).

WTTC (World Travel and Tourism Council) zastupa interese turističke i industrije putovanja, uključujući privatni i javni sektor. U istraživanju provedenim u suradnji s Oxford Economicom predviđa rekordnu turističku 2024. godinu.

“Turizam i putovanja u 2024. će doprinijeti globalnom BDP-u s dodatnih 770 milijardi dolara u odnosu na prethodni rekord, generirajući jedan na svakih 10 dolara diljem svijeta”, kažu iz WTTC-a, uz ocjenu da turizam u svijetu sada ‘prosperira’ nakon pandemije i očekivanje da će 142 od 185 analiziranih zemalja nadmašiti prethodne nacionalne rekorde.

Istraživanje je pokazalo i da je taj sektor “prepun mogućnosti” te obuhvata gotovo 348 miliona radnih mjesta u svijetu, što je porast za više od 13,6 miliona radnih mjesta u usporedbi s najvišom razinom u predpandemijskoj i (zadnjoj) rekordnoj 2019. godini, piše Akta.

Očekuje se da će potrošnja na međunarodna putovanja biti blizu onoj iz 2019. i dosegnuti gotovo 1,9 biliona dolara, kao i da će i domaći turisti potrošiti više nego bilo koje godine do sada odnosno oko 5,4 biliona dolara.

Iz WTTC-a se osvrću i na 2023. godinu kada je turistički sektor u svijetu, uprkos privrednim neizvjesnostima i geopolitičkim potresima, pokazao napredak.

“Čineći 9,1 posto globalnog BDP-a s nešto više od 9,9 biliona dolara u 2023. finansijski učinak turizma i putovanja bio je najveći od zlatne 2019. godine, zaostajući za njom samo četiri posto. Povećan je i broj radnih mjesta za dodatnih 27,4 miliona, na ukupno gotovo 330 miliona”, iznose iz WTTC-a.

Rasla je i međunarodna turistička potrošnja u odnosu na 2019., za 33,1 posto, na 1,63 biliona dolara, a povećala se i domaća potrošnja za 18 posto, na gotovo pet biliona dolara.

Predsjednica i glavna izvršna direktorica WTTC-a Julia Simpson poručila je da “sektor putovanja i turizma ostaje globalna privredna sila” te da se ne radi samo o obaranju rekorda, nego više o oporavku i “povratku sektora u najboljem izdanju nakon nekoliko teških godina”.

“Ipak, postoji rizik. Vlade SAD-a i Kine trebale bi podržati svoje nacionalne sektore putovanja i turizma. SAD i Kina će i dalje ‘patiti’ dok se u drugim zemljama međunarodni posjetitelji vraćaju mnogo brže”, navela je Simpson s obzirom da se te dvije velike svjetske sile u turizmu nešto sporije oporavljaju.