pogledajte fotografije

Turska uspješno testirala moćno oružje: Raketa je išla brzinom od 800 metara na sat i pogodila metu daleku 100 kilometara!

Turska borbena bespilotna letjelica Bayraktar AKINCI uspješno je pogodila metu na moru sa 100 kilometara udaljenosti tokom testiranja koje je izvela krstarećom raketom Cakir, domaće proizvodnje.

U saopćenju kompanije Baykar navodi se da se u okviru projekta Bayraktar AKINCI koji se provodi pod vodstvom Direkcije odbrambene industrije uspješno nastavlja integracija nove nacionalno proizvedene municije i borbenih sistema.

Navodi se da je ovaj put Bayraktar AKINCI uspješno izveo još jedno testno ispaljivanja krstarećom raketom Cakir koju je proizvela turska firma Roketsan.

Krstareća raketa Cakir, koju je ispalio Bayraktar AKINCI sa udaljenosti od 100 kilometara u turskom Sinopu, pogodila je precizno cilj na Crnom moru.

Raketa Cakir je pogodila metu, dostigavši ​​brzinu od 800 kilometara na sat tokom testiranja.

U saopćenju Baykara navodi se da se u okviru integracije nove municije i sistema u Bayraktar AKINCI uspješno nastavlja integracija krstareće rakete Cakir.

Turska bespilotna letjelica Bayraktar AKINCI, čija je municija postala još raznovrsnija, osnažila je vlastiti sistem odvraćanja na strateškom nivou.

Zahvaljujući krstarećoj raketi Cakir, koja ima nacionalni mlazni motor, Bayraktar AKINCI će biti vrlo efikasan protiv strateških kopnenih i morskih ciljeva na udaljenosti od više kilometara.

Predsjednik Upravnog odbora Baykara Selcuk Bayraktar objavio je da je ovo zlatno doba turske avijacije.

"Bayraktar AKINCI je uspješno završio prvo testno ispaljivanje krstarećom raketom Cakir, domaće proizvodnje", kazao je Bayraktar.