Hakan Fidan

Turski šef diplomatije upozorava: Ako ne izvučemo pouke iz ove tragedije, ovo neće biti posljednji rat u Gazi

Neuspješno izvlačenje pouka iz tragedije u Pojasu Gaze rizikuje otvaranje puta za nove sukobe u palestinskoj enklavi, upozorio je u nedjelju turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

"Ako ne izvučemo pouke iz ove tragedije i ne idemo za rješenjem krize s dvije države, ovo neće biti posljednji rat u Gazi. Čekat će nas drugi ratovi i još suza", rekao je Fidan u intervjuu za saudijsku državnu agenciju Al-Arabiya.

Poručio je da se "mora potaknuti Izrael da prihvati granice iz 1967. godine“.

"Svi Palestinci, ne samo Hamas, pristaju na uspostavu palestinske države na osnovu granica iz 1967.", naglasio je Fidan.

Upozorio je da bi tenzije između regionalnih rivala Irana i Izraela mogle prerasti u veći rat.

"Iako je situacija za sada mirna, ovaj potencijal uvijek postoji", upozorio je Fidan.

Izrael od 7. oktobra prošle godine izvodi nemilosrdne napade na Pojas Gaze.

Skoro 34.700 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, od kojih su velika većina žene i djeca, a 78.000 je povrijeđeno, prema palestinskim zdravstvenim vlastima.

Skoro sedam mjeseci nakon izraelskog rata, ogromni dijelovi Gaze su u ruševinama, gurajući 85 posto stanovništva enklave u interno raseljenje usred teške blokade hrane, čiste vode i lijekova, prema UN-u.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.