crtice iz historije

Tužan prizor Nikole Tesle pred smrt: Ovo je navodno njegova posljednja fotografija

Iako su ga mnogi do sada prepoznavali po karakterističnim fotografijama koje prikazuju vitkog muškarca s prodornim pogledom i tamnom kosom, posljednja fotografija nam otkriva drugu stranu ovog genijalnog uma.

Nikola Tesla preminuo je u hotelskom apartmanu na 33. spratu hotela 7. januara 1943. godine, sam i siromašan. Imao je 86 godina.

Gradonačelnik New Yorka tada je u svom govoru istaknuo Teslu kao jednog od najuspješnijih ljudi u historiji, čija su dostignuća neprocjenjiva i nastavit će rasti s vremenom.

Na fotografiji skoro pa neprepoznatljiv

Desetljećima potom, na društvenim se mrežama pojavila nova, navodno posljednja fotografija velikog izumitelja, pružajući nam neobičan uvid u posljednje dane njegova života.

Na slici vidimo starog i umornog Nikolu Teslu, s prorijeđenom sijedom kosom, ali njegov pogled i dalje zrači samouvjerenošću i dostojanstvom.

"Sve ove godine koje sam proveo u službi čovječanstva nisu mi donijele ništa osim uvreda i poniženja", ostale su zabilježene Tesline riječi iz posljednjeg pisma upućenog majci, dajući nam uvid u unutarnju borbu ovog izuzetnog čovjeka.