Kriminal

Tužilac: Memić prijetio uposlenicima Općine otkazima ako ne urade kako im on kaže. Ljudi imaju traume

U Kantonalnom sudu u Sarajevu pred sutkinjom Sanelom Rondić trenutno se održava ročište za određivanje pritvora Senaidu Memiću, bivšem načelniku Općine Ilidža i ambasadoru BiH u Maleziji.

Tužiteljice su kazale da je Senaid Memić vršio veliki broj krivičnih djela što dovoljno govori o njegovoj ličnosti.

"Pokazao je sklonosti da vrši službene dužnosti na protivpravni način. Tužilaštvon izražava opravdanu sumnju da će optuženi puštanjem na slobodu pobjeći u Maleziju jer ima diplomatski pasoš i tamo je zaposlen. U toj državi živi sa suprugom i ima redovna primanja čime mu je egzistencija osigurana. Čak bi ga i djeca mogla posjećivati", naveo je tužilac.

Rekao je da smatraju da je osumnjičeni motivisan da pobjegne iz BiH jer je svjestan da mu za krivična djela koja mu se stavljaju na teret prijeti zatvorska kazna od tri do 20 godina.

"Osumnjičeni se tereti za nezakonito izdavanje urbanističkih dozvola. On je zbog tih poslova prijetio uposlenicima Općine Ilidža. Prijetio im je čak i da će dobiti otkaze ako ne postupe prema njegovim naredbama. Osoblje koje je dalo iskaze u Tužilaštvu tvrdi da i danas ima traume i osjećaju strah zbog susreta s Memićem, iako on više nije načelnik Općine Ilidža", rekao je tužilac.

Zanimljivo je da se na ročištu pojavio i sin Memića koji je u jednom trenutku pokušao stupiti u kontakt sa ocem, ali ga je policajac upozorio da to ne smije raditi.

Njih dvojica su se prilikom ulaska Memića u sudnicu pozdravila, a sin mu je rekao 'samo polako, sve će biti u redu'.

Nakon što je Tužilaštvo iznijelo zahtjev, uslijedila je pauza od 10 minuta da se odbrana konsultuje.

Prilikom konsultacija Memić se žalio advokatima da je suprugu ostavio u Maleziji.