Kriminal

Tužilac na ročištu Skaki: Jednom osumnjičenom je prijetio da će ‘nestati s lica zemlje’. On ne preza od utjecaja na svjedoke

U Općinskom sudu u Sarajevu održava se ročište za određivanje pritvora Abdulahu Skaki, bivšem gradonačelniku Sarajeva.

On je uhapšen u akciji Vizionar po nalogu Tužilaštva KS, a sumnjiči se za niz krivičnih dijela među kojima je i davanje mita za utjecanje na izbor gradonačelnika te zloupotreba položaja i nezakonita raspodjela budžetskog novca.

Tužilac Darko Soldat obrazlaže zbog čega traži određivanje jednomjesečnog pritvora.

"Radi se o osobi koja je bez ikakvih suzdržavanja spremna da utiče na druge osobe. Jedan od svjedoka se ne sjeća ni jedne aktivnosti koje je radio sa gradonačelnikom Skakom. On se sjeća samo rada na žičari, a znamo da je žičara otvorena tek dva mjeseca nakon početka Skakinog mandata.

On još uvijek kao osumnjičeni ima načine kako da kontaktira i utiče na svjedoke", rekao je tužilac.

On je rekao da se radi o osobi koja nema suzdržavanja pogled kontaktiranja svjedoka.

"To pokazuje i razgovor s drugim osumnjičenim kojem je Skaka, kada je ovaj htio da mu se suprotstavi, rekao 'nestaćeš sa lica zemlje'", naveo je tužilac.

"I zbog svjedoka dok kojih ćemo tek doći, otvorila bi se mogućnost Tužilaštvu da neometano sprovede istragu do kraja.

Radi se o licu koje je svjesno situacije, koje ne preza od davanja dara koja na bilo koji način onima koji imaju saznanja o njegovim protivpravnim postupcima. Puštanjem na slobodu bio bi spreman da obeća bilo kakve usluge tim licima kako ne bi krivično odgovarao", naveo je tužilac Soldat.

Inače, Skaka je kazao da je srednjeg imovinskog stanje.