Po prijavi Garaplije

Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Izetbegovića, Ademovića, Mehmedagića i Herende

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika stranke Naroda i pravde Kemala Ademovića, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, bivšeg pripadnika zloglasne jedinice "Ševe" Nedžada Herende, te više NN lica, a po prijavi Edina Garaplije.

"Nakon zaprimanja podneska, u skladu sa standardnom procedurom, formiran je predmet, koji je dat u rad postupajućem tužitelju, koji će poduzeti potrebne radnje radi provjera navoda iz prijave", potvrđeno je Raportu iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, Garaplija, bivši pripadnik Službe državne sigurnosti, predao je 27. maja krivičnu prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova Federacije BiH.

U krivičnoj prijavi navodi se da su Izetbegović, Ademović, Mehmedagić, Herenda i druge NN osobe 1996. godine pristupili grupi za organizovani kriminal.

Zajedno su, ističe se, djelovali s ciljem činjenja više krivičnih djela, planiranja, izvršenja i pomaganja nepoznatim izvršiocima, propuštanja i nečinjenja, iako su bili obavezni da u skladu sa svojim službenim dužnostima, kao vršioci visokih izvršnih i zakonodavnih funkcija u organima i tijelima BiH, provedu radnje s ciljem prijavljivanja i rasvjetljavanja najtežih krivičnih djela.

U krivičnoj prijavi se ukazuje da su samim tim izvršili prikrivanje krivičnih djela terorizma i ubistava vršilaca najviših sigurnosnih funkcija u Federaciji BiH, a koja su činili pripadnici tajne jedinice za likvidacije "Ševe" i druge NN osobe.