jučer uhapšen

Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za Murisa Bešlagića. U BiH unio 1,5 miliona eura narkonovca i prao ga

Postupajući tužitelj Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Murisa Bešlagića (1977.), koji je rođen u Zenici, nastanjen u Lukavcu, državljanin BiH.

Bešlagić je pod istragom Tužilaštva BiH u okviru predmeta sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija kodnog naziva “Plaza” (Elmedin Karišik i dr.) i osumnjičen za kaznena djela organiziranog kriminala i pranja novca, povezana sa nezakonitim unosom veće količine gotovog novca (najmanje 1,5 miliona eura), iz inozemstva u BiH.

Prema prikupljenim dokazima, novac potiče od izvršenja kaznenih djela povezanih sa međunarodnim krijumčarenjem velikih količina narkotika, a nakon unošenja u BiH, korišten je za ubacivanje u platni promet putem pravnih osoba –preduzeća, povezanih sa osumnjičenima u ovom predmetu.

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Nakon upućivanja prijedloga za pritvor, u popodnevnim satima održano je ročište u Sudu BiH, na kojem je postupajući tužitelj detaljno obrazložio razloge iz prijedloga za određivanje mjere pritvora, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.