prijete im bombama

Tužitelji traže zaštitu suda, trpe pakao nakon što je Trump proglašen krivim

  Tužitelji koji su vodili krivično suđenje Donaldu Trumpu na Manhattanu zatražili su od sudije da zadrži većinu ograničenja nametnutih zabranom, ali su priznali da više nije potrebno ograničavati komentare bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država o svjedocima koji su svjedočili protiv njega.

  U zahtjevu su naveli "pojačane" prijetnje okružnom tužitelju Manhattana Alvinu Braggu, njegovoj porodici i osoblju ureda, otkrivajući da su dvije osobe uključene u slučaj dobile prijetnje bombama u svojim domovima prvog dana suđenja.

  Opasna retorika

  Tužitelji su te prijetnje opisali kao "direktno povezane s opasnom retorikom optuženika (Trump) o ovom procesu", prenosi Politico.

  Također su napisali da su zabilježili 56 prijetnji tokom i neposredno nakon suđenja, kao i stotine prijetećih e-mailova i telefonskih poziva.

  Trump se sedmicama borio da poništi naredbu koja mu zabranjuje javno kritiziranje svjedoka, sudskog osoblja i tužitelja kao i članova Braggove i sučeve porodice.

  Tokom suđenja dva puta je sankcioniran zbog nepoštivanja suda zbog deset izjava u javnosti za koje je utvrđeno da krše spomenutu naredbu.

  Osuđen po 34 tačke

  Otkako je Trump krajem maja osuđen po 34 tačke optužnice za krivotvorenje poslovne dokumentacije kako bi se prikrila isplata tajnog novca porno zvijezdi Stormy Daniels, zatražio je od suca Juana Merchana da ukine nalog o zabrani, a također ga je pokušao poništiti putem žalbenog suda.

  Ranije ove sedmice, najviši sud New Yorka odbacio je Trumpovu žalbu, rekavši da "nije direktno uključeno bitno ustavno pitanje".

  Izricanje presude bivšem predsjedniku SAD zakazano je za 11. juli.

  Ovo je bio tek prvi od još tri krivična slučaja koji su pred Trumpom i to u godini u kojoj će on vjerovatno biti kandidat Republikanske stranke na izborima za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država koji će biti održani u novembru.