traže produženje pritvora

Tužitelji tvrde: Hadžibajrić pet godina nije dizao plaću, a pravi objekt od milion maraka!

Advokatica osumnjičenog tvrdi da je Hadžibajrić, kao načelnik, imao ovlasti da donosi odluke, među kojima i dodjela parking prostora na korištenje

Pravdajući razloge zbog kojih bi Kantonalni sud u Sarajevu trebao produžiti mjere pritvora još tri mjeseca za bivšeg načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, tužitelji Darko Soldat i Mladen Jovičić naveli su na današnjem ročištu, između ostalog, da je u odnosu na prethodno obrazloženje razloga pritvora Tužilaštvo KS proširilo istragu za četiri nove tačke optužnice.

Kažu da im treba još tri mjeseca za završetak istrage i donošenje konačne tužilačke odluke, odnosno o podizanju optužnice.

Četiri parkinga

Tužitelji tvrde da, nakon analize dokumentacije privremeno izuzete iz Općine Stari Grad, postoji sumnja da je Hadžibajrić nezakonito dodijelio četiri parking površine na korištenje, među kojima i osumnjičenom Elmedinu Karišiku.

Istraga je proširena i zbog, kako je rekao tužitelj, Hadžibajrićevog utjecaja na svjedoke.

"Napominjemo da smo u odnosu na ponašanje koje ima rezultat utjecaja na svjedoke i proširili istragu, jer je on članovima, svojim bliskim licima, za davanje ćutnje ili lažnih iskaza pred policijskom agencijom, pojedinim svjedocima besplatno dodjeljivao stanove na korištenje", naveo je Soldat, dodavši da je bilo i pritiska na svjedoke, "ne birajući sredstva i načina da se kontaktira sa svjedocima".

Naveli su i dvije naredbe o saslušanju svjedoka, bliskih osoba Hadžibajriću, koji su bili povezani ili su učestvovali u izvršenju krivičnog djela.

A evo o čemu se radi:

"To su lica koja su u njegovo ime i po njegovom nalogu novac koji je on stjecao izvršenjem krivičnih djela ulagali u stambeni objekt koji se nalazi u ulici Odobašina i Goruša (vrijednost radova procijenjena na milion maraka, naglasio je tužilac).

Ako imamo u vidu činjenicu da optuženi pet godina nije podizao plaću općinskog načelnika, Tužilaštvo opravdano vjeruje da taj novac predstavlja sve ono što je dobio kroz mito i na dar", rekao je Soldat.

Saslušavaju se svjedoci

Dodao je i da se "saslušavaju svjedoci na okolnosti brojnih pogodnosti, također članu organizovane grupe, Elmedinu Karišiku, u vidu završavanja poslovnih prostora i građevinskih dozvola, urbanističke saglasnosti, izbacivanja ljudi iz parcela, izuzimanja nepokretnosti na području općine Stari Grad...".

iz Tužilaštva su, između ostalog, naveli da se istraga proširuje i na dokaze dobijene putem Sky aplikacije te da su o zakonitosti takvih dokaza dali detaljno obrazloženje uz prijedlog za produženje pritvora, pozivajući se na primjer iz Francuske.

Hadžibajrićeva advokatica Indira Karahodžić usprotivila se većini ovih navoda, odnosno argumenata za produženje pritvora, tvrdeći da Tužilaštvo i nakon devet mjeseci (koliko je Hadžibajrić u pritvoru) i dalje tapka u mjestu.

Karahodžić je pokušala osporiti dokaze dobijene iz Sky aplikacije, tvrdeći da nisu zakoniti u BiH, naglasivši da se ovo suđenje ne odvija u Francuskoj, kao i da u Hadžibajrićevom telefonu nije pronađena takva aplikacija.

Tvrdi advokatica i "da osobe koje su privođene uz duge cijevi sada daju nakaradne izjave protiv njenog branjenika" te da je Hadžibajrić, kao načelnik, imao ovlasti da donosi odluke, među kojima i dodjela parking prostora na korištenje.

Narušeno zdravlje

Naglasila je i da je općinski vijećnik Alija Begić davno prije dolaska Hadžibajrića na poziciju načelnika imao mjesto za parking u Općini Stari Grad.

Usprotivivši se prijedlogu produženje pritvora, Karahodžić je izrazila spremnost da osumnjičeni Hadžibajrić, kojem je, kaže, narušeno zdravlje, prihvati mjere opreza, uključujući obavezu svakodnevnog javljanja u policiju.

Međutim, Tužilaštvo je to odbilo pa će sudsko Vijeće u u zakonskom roku donijeti odluku o tome hoće li bivši načelnik Općine Stari Grad ostati u pritvoru.

Za šta se tereti?

Podsjećamo, Tužilaštvo KS tereti Hadžibajrića i ostale za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca, te primanje i davanje dara.

Sumnja se da su od 2019. do maja 2023. godine Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik organizovali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i drugi.