Vijesti

Tuzlanska kapija – na današnji dan prije 28 godina: Dan sjećanja na 71 ugašen život

Na današnji dan prije 28 godina Tuzla i Bosna i Hercegovina su zavijeni u crno jer je rukom agrersora odnešen 71 nevin život.

Tog 25. maja 1995. godine granatom ispaljenom sa srpskih položaja na planini Ozren, počinjen je masakr na Tuzlanskoj kapiji, okupljalištu mladih u ratnom periodu.

Prosječna starost stradalih bila je svega 21 godina. Najmlađa žrtva bio je Sandro Kalesić koji je imao nepune tri godine.

Do te ratne 1995. godine, 25. maj se obilježavao kao Dan mladosti, a danas su se brojni Tuzlaci i građani BiH sa suzama u očima sjetili tog datuma.

Presudom dokazano, masakr su na Kapiji počinili agresori po naredbi ratnog zločinca, odnosno generala bivše Vojske Republike Srpske (VRS) Novaka Đukića.

Masakr na Kapiji jedan je od najtežih zločina nad civilima u Tuzli, za koji je pravosnažno na 20 godina zatvora osuđen upravo Đukić, koji se ne nalazi na odsluženju kazne.

U presudi je napisano da je Đukić kao komandant Taktičke grupe “Ozren” (VRS) 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Bh. pravosuđu on je nedostupan od juna 2014. godine, kada se trebao odazvati izvršenju kazne, ali to nije učionio pod opravdanjem da se u Srbiji “nalazi na liječenju”. Za njim je raspisana potjernica, međutim, on ne može biti izručen našoj zemlji jer ima srbijansko državljanstvo.

Ipak kaznu može služiti u Srbiji jer je ta država 2010. godine potpisala sporazum sa BiH koji omogućava međusobno izvršenje kazni, ukoliko to zatraži Sud BiH. Također, na izvršenje zatvorske kazne u Srbiji Đukić se ne šalje, zbog navodne psihičke nemogućnosti za pojavljivanje pred sudom.