Svijet

TV doktor, napasnik i ljubitelj ruskog ruleta: Trump stavio sve na kocku, sa ovim ljudima želi osvojiti Ameriku

Sjedinjene Američke Države su u opasnosti da skliznu u recesiju. Najgora inflacija u decenijama i najave američkih Federalnih rezervi da će drastično povećati kamatne stope izazivaju sve više Amerikanaca da strahuju za svoju egzistenciju, ali jedna osoba je sretna, piše Bild.

Bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu (75) duboka recesija bi pružila dosta prostora za napad u mogućem duelu 2024. protiv aktulenog predsjednika Joea Bidena (79) i značajno povećala njegove šanse za novo predsjedništvo. Da li će se desničarski populista zaista kandidovati ispred republikanaca vjerovatno će biti odlučeno u narednim sedmicama. Jer u maju će biti jasno da li njegovi kandidati za kongresne izbore ove jeseni mogu da uzurpiraju konzervativnu stranku ili ne, i da li će Biden uskoro ostati bez većine u Kongresu, ukazuje Bild.

Riječ je o kandidaturama za američki Senat, Predstavnički dom ili guvernerske poslove na srednjomandatnim izborima u SAD.

Da Trump smisleno radi na svom povratku u američki centar moći, pokazuje to što je u 15 mjeseci otkako je napustio fotelju u Bijeloj kući svojim dolarima podržao 150 kandidata za funkcije visokog profila, navodi se na stranici sa podacima o izborima “Balotpedia”. Politico, međutim, navodi da je na spisku podržanih kandidata njih 130 i da je Trump stavio svoj politički kapital na kocku u desetinama država.

Prema Wall Street Journalu, nijedan bivši šef SAD nije bio toliko uključen u kadrovsku politiku neke partije najmanje jedan vijek kao Trump, ističe Bild. U svom tipičnom maniru, Trump je obećao svoju podršku samo onim političarima koji su mu pokazali lojalnost. Mnogi su se također složili sa njegovim lažnim tvrdnjama da je prevara birača ukrala njegovu pobjedu 2020.

“Do sada je sve u vezi sa Trumpom bila špekulacija sa nekim podacima iz anketa. Ali do kraja maja imat ćemo čvrste podatke o njemu sa tih predizbornih izbora”, ocijenio je Scott Reed (64), republikanac i bivši glavni politički strateg u Privrednoj komori SAD.

Drugačije rečeno, poslije maja bitće odlučeno da li stranka pripada Trumpu ili će njegova treća kandidatura propasti i prije nego što on to zvanično objavi. Ankete pokazuju da Trumpovi kandidati imaju dobre šanse. Studija Univerziteta Kvinipiak objavljena prošle sedmice pokazala je da bi 45 posto republikanskih glasača vjerovatno glasalo za kandidata kojeg podržava Trump, 44% smatra da to nije važno, dok je svega osam posto reklo da ne bi glasalo za Trumpovog lojalistu.

A njegovi kandidati su često “blistavi” kao i on sam, ukazuje Bild. Među njima su poznati hirurg, čovjek koji se optužuje za “pipkanje” najmanje sedam žena i bivši fudbaler zavisnik od ruskog ruleta.

U utorak su na izborima u Ohaju i Indijani pobijedila 22 kandidata koje je podržao Trump, navodi Politico. Majski kalendar predizbornih izbora koji bi mogao da odluči Trumpovu sudbinu, a evo šta je na rasporedu:

Treći maj: Ohajo i Indijana

U Ohaju je sa 65 posto glasova izabran Frank LaRose, vatreni branilac izbornog procesa 2020. koji je govorio da i Trump i Biden moraju prestati da dovode u pitanje integritet izbora. Ipak, on je posljednjih mjeseci napravio zaokret, navodeći na Twitteru da je “predsjednik Trump u pravu kad kaže da je prevara birača ozbiljan problem”, iako nema dokaza o zloupotrebi izbora.

Ipak, glavni Trumpov čovek u ključnoj naseljenoj državi Ohajo je rizični kapitalista James Vance (37), koji je pobijedio u trci za američki Senat u Ohaju sa 32 posto glasova.

Kako navodi Politico, Vance je 2016. opisao Trumpa kao “nesposobnog za predsjednika” i “idiota”, govorio je kako “nikad neće biti Trumpov čovek”, ali je kasnije mutirao u jednog od najglasnijih pristalica “najboljeg predsjednika” u svom životu. Proslavio se svojom knjigom “Hillbilly Elegy” (u grubom prijevodu “Žalopojka brđanina”), u kojoj je pisao o bijelom seoskom stanovništvu u SAD, koje su liberali navodno zanemarili. Tokom predizborne kampanje Vance je pokazao da može da psuje kao Trump i da ima iste protivnike, navodi Bild. Obećao je da će “razbiti” američke liberalne tehnološke kompanije.

“Moramo to da uradimo. Ne možete imati pravu državu kada nam gomila korumpiranih ološa koji primaju naređenja od komunističkih Kineza govore šta da kažemo i kako da kažemo”, rekao je on u govoru o Trumpu.

Nije ni čudo, ukazuje Bild, što je Trump za njega rekao: “Govorio je užasne stvari o meni. Ali on je neustrašivi borac za naš MAGA pokret”.

U Indijani je za Šesti kongresni distrikt sa 78 posto glasova pobedio Greg Pence, stariji brat bivšeg potprjedsednika SAD Mikea Pencea, koji je 2020 glasao za poništavanje izbornih rezultata. Trump u svojoj podršci nije pomenuo svoj zategnuti odnos sa Mikeom Penceom, već je hvalio “naporni rad Grega” usmjeren na to da “preokrene Bidenovu katastrofalnu infaciju” i povrati poštovanje međunarodne zajednice, navodi Politico. Bivši predsjednik je u martu nagovijestio da neće izabrati Mikea Pencea za potpredsjedničkog kandidata ako odluči da ponovo učestvuje u trci za Bijelu kuću.

Deseti maj: Nebraska i Zapadna Virdžinija

U Nebraski je Trump u nedjelju uskočio u podršku kandidatu za guvernera Charlesu Herbsteru (68), koji se optužuje da je nepristojno dirao sedam žena na političkim događajima ili takmičenjima ljepote, a jedna od njih je Julie Slama (26), koja sjedi u Senatu Nebraske na republikanskoj klupi.

“Grozno je oklevetan, to je sramota”, rekao je o Herbsteru Trump, kojeg su i samog desetine žena optužile za seksualno uznemiravanje.

U Zapadnoj Virdžiniji Trump podržava Alexa Munia (50) protiv Davida McCinlyja (75) u borbi za kandidaturu u Kongresu. Ovdje se, navodi Bild, radi o kažnjavanju otpadnika. McCinly je glasao za dvopartijsko zakonodavstvo o infrastrukturi, čemu se Trump protivio. Što je još važnije, bio je u komisiji koja je istraživala upad na Capitol Hill 6. januara 2021.

Sedamnaesti maj: Ajdaho, Kentaki, Severna Karolina, Oregon, Pensilvanija

Najvažnija trka se održava na ovaj dan u mnogoljudnoj državi Pensilvanija. I ovdje je Trumpov kandidat “blistava” figura – slavna ličnost i TV hirurg Mehmet Oz (61) želi da postane američki senator. Međutim, postoji sukob sa bazom birača jer mnoge Trumpove pristalice smatraju da je “dr Oz” prikriveni liberal. Također, bivši Trumpov državni sekretar Mike Pompeo (58) podržava protivnika “dr Oza” . Pompeo, koji je i bivši šef CIA, ima ambicije da predstavlja republikance u predsjedničkoj kampanji 2024.

Dvadesetčetvrti maj: Alabama, Arkanzas i Džordžija

Ovdje stvari postaju posebno uzbudljive – bivši njujorški žongler sa nekretninama ne voli sadašnjeg guvernera države Briana Campa (58), zato što je odbio da odbaci rezultate izbora 2020. koji su pokazali pobjedu Bidena.

Zbog toga je Trump bivšem senatoru Davidu Perdeuu (72) postavio unutarpartijskog protivnika. Perdeu je 2020. poslušno tvrdio da su demokrate ukrale Bijelu kuću. Ali, loša sreća po Trampa je što Camp daleko vodi ispred Perdeua u anketama, ukazuje Bild.

Nasuprot tome, Trumpov kandidat za Senat u Džordžiji ima dobre izglede. U pitanju je bivši fudbalski profesionalac Hershel Walker (60). Afroamerikanac je izazvao pometnju nakon što je priznao da je, osim što je bio zavisnik od kockanja, u prošlosti uživao u isprobavanju ruskog ruleta i to sa napunjenim pištoljem.

Ukoliko Trumpov kandidat pobijedi, on će ostati ključni igrač u Republikanskoj stranci. Ali onda ostaje da se vidi da li će i ovi kandidati moći da se afirmišu protiv svojih demokratskih protivnika sljedeće jeseni. A to bi moglo kritično da zavisi od toga kako napreduje američka ekonomija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare