poznato lice

U 80. godini umro Ryan O'Neal, američka glumačka legenda

Ryan O'Neal, koji je odmah postao filmska zvijezda u hitu "Ljubavna priča", filmu s najvećom zaradom 1970., a kasnije bio poznat po svom privatnom životu i zdravstvenim problemima kao i po svojoj glumi, preminuo je u petak.

Imao je 82 godine.

Njegov sin Patrick O'Neal potvrdio je smrt u objavi na Instagramu u kojoj nije naveden uzrok niti gdje je umro.

Ryan O’Neal bio je poznato lice i na velikim i na malim ekranima pola stoljeća. Međutim, nikad nije bio tako slavan kao što je bio neposredno nakon “Ljubavne priče”.

Njegova izvedba u ulozi Olivera Barretta IV., bogatog, zlatokosog harvardskog hokejaša oženjenog suprugom koju glumi Ali MacGraw, donijela mu je jedinu nominaciju za Oscara u karijeri u tom filmu.

Prethodno je glumio gradskog bogataša, Rodneya Harringtona, pet godina u udarnoj sapunici "Peyton Place".

No, 1970. godine Hollywood nije bio toliko zainteresiran za televizijske glumce, a on je bio daleko od prvog izbora da glumi u “Ljubavnoj priči”.

“Jon Voight je odbio ulogu. Beau Bridges je to trebao učiniti. Kada se moje ime pojavilo preko Ali, svi su rekli "Ne". Ali je rekla: "Molim vas, upoznajte ga.

“Tako smo se sreli u jednoj od onih konferencijskih soba u kojima svi sjede pola kilometra od svih ostalih. Sedmicama kasnije, tražili su od mene da dođem na probu.

Tada nisam ništa znao dok konačno nisu nazvali i rekli: "Hoćete li nam dati rok od sedam dana da se predomislimo?", rekao je O'Neal u jednom intervjuu.

Na kraju je McGraw nagovorila Paramount da angažira O’Neala. Dobio je 25.000 dolara (nešto više od 200.000 dolara u današnjoj valuti), a njegova filmska karijera je planula.