Kiss the future

U američka kina stiže film o Sarajevu. Producirali su ga Matt Damon i Ben Affleck. Pogledajte isječak

Priča je nevjerovatna. O Sarajevu prije 30 godina i opsadi Sarajeva, ispričao je

Matt Damon je tokom gostovanja u talk showu Stephena Colberta najavio dokumentarac Kiss the Future, koji se bavi underground muzičkom scenom u ratom razorenom Sarajevu. Režiju potpisuje Nenad Čičin Šain, scenarij Čičin-Šain i Bill Carter, a producenti su Damon, Ben Affleck i Sarah Anthony. U filmu sudjeluje i Bono Vox, koji se prisjetio legendarnog koncerta benda U2 u Sarajevu.

"Priča je nevjerovatna. O Sarajevu prije 30 godina i opsadi Sarajeva. Jedan od načina na koji su se ljudi nosili s tom opsadom je bio kroz muziku i umjetnost. Odbili su da ih definira situacija u kojoj su se našli. Muziku su koristili kao sredstvo otpora. Kroz tu nevjerovatnu priču su se povezali s bendom U2 koji je pokušavao držati fokus na njihovim pričama. To je film o vezi benda s tim gradom, ali i o muzici općenito te pobjedi svjetla nad tamom", ispričao je Damon.

U emisiji je prikazan i isječak iz filma.

'Film o stanovnicima Sarajeva'

Damon je o filmu progovorio i u intervjuu za CNN.

"Odmah smo znali da imamo pravu priču, ljude koji će raditi na njoj i odmah smo kontaktirali bend (U2) koji je posjedovao videosnimke tog koncerta. Oni su nam ih proslijedili i rekli da ne žele da to bude još jedan film o njima kao bendu, već da bude o stanovnicima Sarajeva", rekao je novinarki Christiane Amanpour, koja je film promovirala i na svojim profilima na društvenim mrežama.