u vili Mir

U Beogradu danas susret Vučića i Dodika: Objavljen dnevni red sastanka

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić susrest će se u četvrtak u Beogradu s predsjednikom RS Miloradom Dodikom a tokom susreta bit će riječi o organizaciji "uskršnjeg sabora Srba" koji bi se 5. i 6. maja trebao održavati diljem Srbije.

Tokom susreta također bit će riječi i o zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN) koja bi 2. maja trebala razmatrati prijedlog rezolucije kojom se podsjeća na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine i ponovo osuđuje taj zločin.

Na dnevnom redu Opće skupštine UN-a 2. maja naći će se izvještaj glavnog sekretara posvećen izgradnji kulture mira odnosno "promocija kulture mira te međureligijskog i interkulturalnog dijaloga, razumijevanja i saradnje".

U okviru te tačke očekuje se i rasprava o rezoluciji u povodu 29. godišnjice genocida u Srebrenici gdje su u julu 1995. godine pripadnici vojske i policije bosanskih Srba nakon okupacije zone pod zaštitom UN-a ubili više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Taj je zločin u nizu presuda koje su donijeli Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni sud pravde (ICJ) kvalificiran kao genocid.

Prema dostupnim informacijama, Njemačka i Ruanda prihvatile su biti sponzori rezolucije o Srebrenici koja sada postoji u formi nacrta i o njezinom se sadržaju još pregovara u diplomatskim krugovima u sjedištu UN-a.

Vučić je ranije najavio kako će putovati u New York ovog mjeseca i tamo pokušati učiniti sve što može ne bi li spriječio usvajanje rezolucije iako priznaje kako su mali izgledi da u tome ovoga puta uspije jer Opća skupština odluke donosi običnom većinom.

Kako je saopćeno iz Press centra srbijanskog predsjednika, na današnjem sastanku u Beogradu koji će se održati u Vili Mir s početkom u 18 sati, učestvovat će i predsjednica srbijanske Skupštine Ana Brnabić, srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović te predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.