rok do juna 2024.

U Bihaću počela izgradnja sigurne kuće, projekt vrijedan 500.000 eura

Grad Bihać je započeo projekt izgradnje Sigurne kuće za ugrožene kategorije stanovništva na lokalitetu Novo naselje.

Sredstva za realizaciju osigurala je italijanska nevladina organizacija IPSIA u BiH. Zemljište i neophodnu projektnu dokumentaciju, dozvole, priključke struje i vode osigurala je Gradska uprava.

Objekat je socijalne namjene. Radove je danas obišao gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić u društvu predstavnika IPSIA u BiH i direktora Centra za socijalni rad Grada Bihaća.

"Radi se o projektu kojeg finansira Caritasa regije Milano, preko IPSIA BiH našeg strateškog partnera s kojim smo u Bihaću realizirali veliki broj projekata.

To je objekat kojeg planiramo staviti u funkciju kao sigurnu kuću za žrtve porodičnog nasilja i druge socijalne kategorije stanovništva", kazao je gradonačelnik Sedić.

(Foto: FENA)

Vrijednost projekta je oko 500.000 eura. Trebao bi biti okončan do juna iduće godine.

"Projekt je namijenjen najranjivijim kategorijama stanovništva. To nisu samo sredstva IPSIA, već italijanske vlade i naroda", kazao je Daniele Socciarelli iz IPSIA BiH.

Plan je da se objekt nakon izgradnje preda na upravljanje Centru za socijalni rad Grada Bihaća, te da se u prve dvije godine preko IPSIA BiH i drugih donatora osiguraju sredstva potrebna za nesmetano funkcionisanje, a poslije toga da u potpunosti bude prenesen na Grad Bihać.

"Mi intenzivno radimo na širenju kapaciteta Centra za socijalni rad Bihać i bitni su nam objekti.

Ovdje se radi o velikom objektu s velikom površinom, zbog čega smatram da u ovom objektu možemo proširiti djelatnost i neke druge stvari ako bude neophodno", rekao je direktor Centra za socijalni rad Bihać Senad Tutić.