u Briselu

U četvrtak sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije s Lajčakom

Srbija i Kosovo pokušat će u četvrtak riješiti problem nastao na Kosovu nakon odluke kosovske Središnje banke (CBK) da iz platnog prometa isključi srpski dinar što je pojačalo zabrinutost srpske zajednice u toj zemlji.

Posebni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak ponovo je pozvao glavne pregovarače Kosova i Srbije Besnika Bislimija i Petra Petkovića u četvrtak, u Brisel kako bi nastavili razgovore o odluci CBK o zabrani upotrebe dinara u finansijskim transakcijama i trgovinama.

"Kasnije ove sedmice ugostit ću glavne pregovarače Kosova i Srbije na još jednom krugu razgovora kako bismo pronašli privremeno rješenje za ljude pogođene odlukom Centralna banke Kosova", napisao je Lajčak na Facebooku te dodao kako očekuje da će strane doći na sastanak otvorenog uma, fleksibilnosti i pristupa usmjerenog rješenju na temelju ideja iznesenih tijekom prethodnih sastanaka.

Na Kosovu je od 1. februara stupila na snagu uredba CBK koja predviđa gotovinska plaćanja i platni promet isključivo u eurima, što je prouzročilo probleme Srbima na Kosovu koji plaće, penzije i socijalna davanja primaju u dinarima, koje koriste i za kupovinu i prodaju.

Evropska unija ranije je istaknula zabrinutost zbog posljedica koje bi ta odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba, a međunarodna zajednica je tražila da Kosovo odgodi provođenje uredbe, ukazavši na mogući negativan utjecaj na kosovske Srbe.

Glavni pregovarač Srbije Petar Petković kazao je nakon sastanka koji je održan 4. aprila da je delegacija Beograda iznijelo svoj uravnoteženi prijedlog rješenja problema platnog prometa, koji podrazumijeva kompromisno rješenje, ali da Priština za to nije pokazala volju.

No zamjenik kosovskog premijera Besnik Bislimi je nakon sastanka rekao da se kosovska strana složila s prijedlogom EU u vezi s pitanjem dinara, ali je srpska strana tražila dodatno vrijeme.

Srbija iz svog budžeta isplaćuje 60.946 plaća i mirovina na Kosovu, 2.430 stipendija studentima i finansira narodne kuhinje za oko 2.000 socijalno najugroženijih građana, a stajalište Beograda je da zabrana dinarskog platnog prometa i ukidanje dinara kao sredstva plaćanja "direktno lišava ogroman broj stanovnika osnovnih sredstava za život".

Kosovo tvrdi kako Srbija zloupotrebljava novaca u ime Srba s Kosova te insistiraju na uspostavljanu transparentnosti kako bi srbijanski predsedjnik Alksandar Vučić mogao objasniti gdje ide novac koji šalju na Kosovo.

"Predsjednik Srbije izjavljuje da svake godine pošalje 800 miliona eura na Kosovo. Da 800 miliona eura dolazi na Kosovo, Srbi s Kosova bi imali iste prihode kao građani Japana", izjavio je ranije kosovski pregovarač Besnik Bislimi te dodao da će uspostavljanjem transparentnosti, "Vučić morati objasniti gdje ide novac".