čeka se kraj sezone

U Dinamu počelo slavlje: Stiže ogromna lova od transfera Danija Olma

Dani Olmo u u ljetnom prijelaznom roku bi mogao napraviti transfer karijere. Tokom posljednjih nekoliko prijelaznih rokova govorilo se o njegovu odlasku iz RB Leipziga, no glasine su posebno česte uoči skorašnjeg završetka sezone. Barcelona se najčešće spominje kao klub u kojem će ofanzivac nastaviti karijeru, odnosno u koji će se vratiti nakon deset godina.

Bild je krajem aprila objavio da ga žele i neimenovani engleski klubovi, a Sport sada tvrdi da je Liverpool jedan od njih. Olmov ugovor s Leipzigom vrijedi do ljeta 2027. godine, a u njemu ima otkupnu klauzulu od 60 miliona eura. Dio tog iznosa dobio bi zagrebački Dinamo.

Podsjetimo, Olmo je kao 16-godišnjak iz Barcelone stigao u Dinamo i u zagrebačkom se klubu zadržao do 2020., kada ga je Leipzig kupio za 29 miliona eura. Uz taj iznos, Dinamo čeka 20 posto zarade koju njemački klub bude imao prilikom Olmovog idućeg transfera.

Ako je Olmova odštetna klauzula u Leipzigu zaista 60 miliona eura i neko od europskih velikana je aktivira, jasno je da njihov profit iznosi 31 milion eura u odnosu na ono što su za igrača platili Dinamu. Dinamo bi, pak, od toga dobio 20 posto ili 6.2 miliona eura.