Magazin

U drevnom gradu Pompeji pronađena preteča pizze

Arheolozi su u drevnom rimskom gradu Pompeji pronašli sliku na kojoj se vidi komad hljeba koji bi mogao da bude neka vrsta preteče čuvene italijanske pizze, javlja BBC.

"Spljošten komad hljeba na fresci staroj 2.000 godina vjerovatno je davni predak pizze", saopćilo je italijansko ministarstvo kulture.

Budući da nedostaju klasični sastojci, tehnički drevni "specijalitet" se ne može nazvati pizzom.

Freska je otkrivena u holu kuće koja se nalazi odmah pored pekare. Pronađena je tokom nedavnih iskopavanja u Pompeji, na jugu Italije.

Arheolozi vjeruju da je taj hljeb ili somun, koji je naslikan pored pehara za vino, vjerovatno konzumiran sa voćem kao što su nar, urme ili je bio začinjen začinima i vrstom pesto sosa.

Direktor arheološkog centra Pompeja Gabriel Zuhtrigel rekao je da to pokazuje kontrast između "štedljivog i jednostavnog obroka" i "luksuza srebrenih poslužavnika".

On je rekao da se ovo može gledati kao potvrda da je pizza rođena kao jelo za siromašne na jugu Italije. Sada je osvojila svijet i poslužuje se u najboljim restoranima.

U saopćenju ministarstva kulture navodi se da su pored pećnice pronađeni i skeletni ostaci tri osobe.

Erupcija vulkana Vezuv 79. godine nove ere bukvalno je sahranila Pompeju ispod gomile pepela i na neki način sačuvala grad i stanovnike u vremenu.

Ovo nalazište predstavlja bogat izvor za arheologe od otkrića u 16. vijeku.

Pompeji se nalaze oko 23 kilometra od Napulja, grada koji se smatra mjestom nastanka italijanske pizze, koja je pod zaštitom UNESCO-a (Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu), prenosi BHRT.