pojas gaze

U dvorištu bolnice Shifa koju je uništila izraelska vojska pronađena masovna grobnica

U dvorištu bolnice Shifa u gradu Gazi, gdje je izraelska vojska tokom dvije sedmice ubila na stotine Palestinaca i koju je pretvorila u ruševinu, pronađena je masovna grobnica.

"Prva masovna grobnica u bolnici Shifa otkrivena je nakon što je 10 tijela pronađeno zakopano u vrtu ispred bolnice. Neka od pronađenih tijela bila su raspadnuta, neka su se sastojala od dijelova tijela, a neka su tijela pripadala ženama", kazao je član Odbora za hitna stanja Ministarstva zdravstva u Gazi Mutasim Salah, u videozapisu koji je objavilo Ministarstvo.

Salah je istaknuo da će tijela biti pokopana nakon što se dovrše identifikacija i pravne procedure.

Zdravstveni izvori kazali su također za AA da su deseci raspadnutih, spaljenih, isječenih, masovno ukopanih ili pojedinačno ukopanih tijela pronađeni u različitim dijelovima dvorišta bolnice, da nastavljaju s potragom u i oko dvorišta bolnice, te da je još nije moguće utvrditi točan broj pokopanih tijela.

U saopćenju Hamasa napominje se da izraelska "gnusna praksa, koju nastavlja koristeći sramnu međunarodnu šutnju" u vezi s masovnom grobnicom u bolnici Shifa, nema granica.

Istaknuto je da situacija u bolnici Shifa i njenoj okolini, posebno uništavanje i ubijanje Palestinaca, prema međunarodnim institucijama predstavlja ratni zločin.

"Od međunarodnih institucija se očekuje da operacionalizuju svoje uloge tako što će odmah pozvati na odgovornost vođe ovog perverznog entiteta (Izraela)", istaknuto je.

Portparol Jedinice civilne odbrane Mahmud Basal objavio je 9. aprila da je, nakon povlačenja izraelske vojske, pronađeno 409 tijela iz južnog grada Khan Younis i bolnice Shifa u Gazi i okolini, te da se potraga nastavlja.