poduzeti mjere

U Evropi svaki dan umre 10.000 ljudi od kardiovaskularnih bolesti

Kardiovaskularne bolesti su uzrok četiri od deset smrtnih slučajeva u Evropi.

To znači da od tih bolesti svaki dan na evropskom kontinentu umre 10.000 ljudi, a na godišnjem nivou četiri miliona, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), savjetujući Evropljanima da manje konzumiraju sol.

"Provođenje politika u cilju smanjenja unosa soli za 25 posto mogla bi do 2030. spasiti oko 900.000 života izgubljenih od kardiovaskularnih bolesti", rekao je Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Evropu.

Na Starom kontinentu jedna odrasla osoba od tri između 30 i 79 godina pati od povišenog krvnog pritiska koji je često posljedica pretjerane konzumacije soli, prenose agencije.

Čak 51 od 53 evropske zemlje dnevno prosječno konzumiraju količinu soli iznad najvišeg preporučenog nivoa WHO-a od pet grama ili jedne čajne kašike, uglavnom zbog konzumacije prerađene hrane ili pretjeranog posezanja za grickalicama.

Evropa ima najveću prevalenciju povišenog krvnog pritiska u svijetu. Muškarci imaju dva puta veći rizik od žena da umru od kardiovaskularnih bolesti.

Također, vjerovatnoća da se od takvog tipa bolesti umre između 30 i 69 godina, je pet puta veća u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji nego u zapadnoj Evropi.