Vijesti

U Hercegovini sikću na posljednji Izetbegovićev prijedlog. A bio je nezapažen

Mostarska redakcija Večernjeg lista piše kako je ostala u sjeni nedavna izjava predsjednika vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića kako bi Dom naroda u Federaciji BiH trebalo ustrojiti kao Vijeće naroda u Republici Srpskoj.

Predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske Ivo Mijić u intervjuu za Večernji list kaže suštini kako Vijeće naroda u suštini provjerava je li Narodna skupština Republike Srpske donijela odluke kojima se ugrožavaju vitalni interesi pojedinog naroda.

-Imamo određene ovlasti koje su definirane propisima, ali, iskreno, to, po mom mišljenju, jako malo vrijedi, kazao je Mijić.

na pitanje zašto je tako, zašto ne možete utjecati na odluke zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj, Mijić ke kazao da su u više navrata do sada pokretali pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Nakon što se to dogodi, onda se po proceduri saziva Zajednička komisija koju čine predstavnici Narodne skupštine, zatim Vijeća naroda te ministarstva koje je donijelo jedan takav propis koji se smatra spornim. Nakon što Srbi uvijek imaju više ruku, počevši od Narodne skupštine i ministarstva, sve naše odluke uglavnom padaju na toj komisiji.

PROČITAJTE  Delegacija Naroda i pravde boravila u Janji: Konkretna podrška povratnicima

Sljedeći korak je Ustavni sud Republike Srpske koji u pravilu, u 99,99 posto slučajeva donosi odluku o odbijanju naših prigovora oko ugrožavanja vitalnog nacionalnog interesa. Na taj način dolazimo do zaključka kako mi koji se brinemo za zaštitu vitalnog interesa u suštini jedino možemo prolongirati donošenje odluke, zakona, propisa odnosno njihova stupanja na snagu u roku od šest mjeseci, koliko traje procedura. Na kraju se u suštini potvrdi onakvu odluku kakvu je donijela Narodna skupština Republike Srpske. Zato, iskreno, ne bih želio da u Federaciji BiH Dom naroda dobije ulogu kakvu mi imamo u RS-u, kazao je Mijić, koji tvrda da kroz Vijeće naroda uopće nije moguće zaštititi interese Hrvata i Bošnjaka u Republici Srpskoj.

PROČITAJTE  Erbas: Gledati Sarajevo, njegove mahale s munare Begove džamije i učiti ezan, nešto je neopisivo

Na pitanje kako komentira inicijativu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da se u Federaciji BiH umjesto Doma naroda uspostavi Vijeće naroda, Mijić kaže da bi na taj način bila ukinuta sva prava Hrvata u Federaciji BiH.

– Hrvati bi tada bili isto što smo mi i Bošnjaci u Republici Srpskoj. Ništa, kazao je Mijić.

Podsjećamo, lider SDA, Bakir Izetbegović, založio se za simetrična ustavna rješenja u dva entieteta, što praktično znači da se i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH instalira Dom naroda ili Vijeće naroda, kako bi se na istovjetan način u oba entiteta štitila kolektivna nacionalna prava.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare