Izvršena presuda

U Iranu pogubljene tri osobe: Optuženi za “terorizam”

Dotične osobe su izvršile bombaški napad na policijsku stanicu u gradu Zahedan 29. januara 2019. godine, a na vojno vozilo u patroli 25. juna 2019. godine

U iranskoj provinciji Sistan-Baluchistan pogubljene su tri osobe za koje se tvrdilo da su pripadnici protivnika režima "Ceyshul Adl" na osnovu toga što su počinili "terorističke akte".

"Izvršena je presuda Muhammedu Berahuye Encumeniju, Muhammedu Kerimu Barkizayiju Aksunu i Idrisu Bileraniju, koji su osuđeni na smrt zbog nanošenja nereda u svijetu tako što su bili u kontaktu sa terorističkom organizacijom 'Ceyshul Adl' i počinili teroristički čin", rekao je tužilac Sistan-Baluchistana Ali Mustafavi Niya, prenosi novinska agencija Fars.

Niya je naveo da su dotične osobe izvršile bombaški napad na policijsku stanicu u gradu Zahedan 29. januara 2019. godine, a na vojno vozilo u patroli 25. juna 2019. godine.

Iranska pokrajina Sistan-Baluchistan, koja se nalazi na granici Pakistana i Afganistana, bila je poprište sukoba posljednjih godina između "Ceyshul Adl", koji tvrdi da "brani prava sunitskog naroda Balucha u regionu".

"Ceyshul Adl", koja se u Iranu smatra terorističkom organizacijom, tvrdi da "brani prava sunitskog naroda Balucha" i povremeno organizuje oružane akcije u provinciji Sistan-Baluchistan, koja se nalazi na jugoistoku zemlje, na granici sa Pakistan.