bliski istok

U izraelskim napadima na mjesta isporuke pomoći u Gazi ubijeno 11 Palestinaca

U dva izraelska zračna udara usmjerena na mjesta isporuke pomoći ubijeno je najmanje 11 Palestinaca u Gazi u ponedjeljak, saopćili su medicinari, dok su izraelski tenkovi prodirali dublje u Rafah na jugu i krenuli nazad u regije na sjeveru koje su pokorili već mjesecima ranije.

U jednom napadu na centar za distribuciju hrane u gradu Gazi, u blizini čuvenog izbjegličkog kampa Shati, poginule su tri osobe. U drugom, u blizini grada Bani Suhaila na jugu Pojasa Gaze, ubijeno je najmanje osam ljudi, među kojima i stražari koji prate kamione pomoći, saopćili su medicinari.

Nije bilo komentara iz Izraela, koji negira te napade i optužuje palestinske borce da nanose štetu civilima djelujući među njima.

Tokom noći u izraelskom zračnom napadu na medicinsku kliniku u gradu Gazi ubijen je direktor odjela hitne pomoći u Gazi, saopćilo je ministarstvo zdravstva enklave. Izraelska vojska saopćila je da je u napadu ubijen visoki naoružani komandant Hamasa.

Ministarstvo zdravstva saopćilo je da je ubistvo Hanija al-Jaafarawia povećalo broj medicinskog osoblja koje je ubijeno u izraelskoj vatri od 7. oktobra, na 500.

U saopćenju, izraelska vojska je navela da je cilj napada bio Mohammad Salah, za koga navodi da je odgovoran za razvoj Hamasovog naoružanja, prenosi Reuters.