pakao gaze

U izraelskom zračnom napadu u Gazi ubijen kamerman Agencije Anadolija Muntasir es-Sawaf

Muntasir al-Sawaf, kamerman agencije Anadolu (AA) koji je radio kao slobodni reporter u blokiranom Pojasu Gaze, poginuo je u petak u izraelskom zračnom napadu, javlja Anadolu.

Mete izraelskih napada, koji traju od 7. oktobra, i dalje su civili, ali i novinari i njihove porodice.

"Snimatelj Muntasir al-Sawaf, njegov brat Marwan i neki njegovi rođaci položili su živote kao šehidi u izraelskom bombardiranju u četvrti ed-Durc, na jugu Pojasa Gaze", potvrdio je novinaru Anadolu sin Sawafovog dajdže Hasan Ismameh.

Navodeći da je Muntasir teško povrijeđen u bombardiranju, te da su čekali hitnu pomoć i medicinske ekipe oko pola sata. Kako se nisu pojavili, Ismameh je potom vlastitim automobilom prebacio Muntasira u Baptističku bolnicu. Doktori su konstatirali da je Muntasirovo stanje teško, da je izgubio puno krvi, te da nisu mogli intervenirati zbog medicinske insuficijencije.

Ismameh je dodao da je Muntasir sahranjen sa svojim bratom i rodbinom na gradskom mezarju al-Batsh.

Generalni direktor AA i predsjednik Upravnog odbora Serdar Karagoz objavio je poruku saučešća nakon Muntasirove smrti u izraelskim napadima.

"Od početka rata izgubili smo 71 kolegu novinara u napadima izraelske uprave na Gazu. Danas je, nažalost, naš slobodni reporter Muntasir al-Sawaf izgubio život u ovim napadima. Kao Anadolu, borimo se da obezbijedimo sigurnost naših kolega koji s velikom predanošću obavljaju svoje dužnosti u vrlo teškim uvjetima u Gazi.

U ime i Muntasira al-Sawafa i svih naših kolega koji su izgubili živote u napadima izraelskih vlasti u Gazi, nastavit ćemo našu borbu kako bi osigurali da oni koji su izveli ove napade odgovaraju pred međunarodnim pravom. Neka se Bog smiluje našem kolegi i svim našim prijateljima koji su izgubili živote u Gazi, a njihovoj rodbini izražavamo saučešće", piše u poruci Karagoza.

Dodao je kako danas bombe koje izraelska vlast baca na Palestinu ne padaju samo na palestinsku djecu, bolnice, škole, džamije i crkve, istovremeno se obrušavaju na zapadne vrijednosti, međunarodno pravo, ljudska prava.

"Jedan od glavnih gubitnika u Gazi su ove vrijednosti i međunarodna zajednica koja ih je izdubila", podvukao je Karagoz.