paket mjera

U jednoj zemlji cijena benzina je upetostručena

Osim toga, širom zemlje će biti otvoreno 29 benzinskih pumpi koje bi prodavale benzin isključivo u dolarima
gorivo

Komunistička vlada na Kubi petostruko poskupljuje benzin. Cijena 94-oktanskog benzina bit će podignuta sa 30 na 156 pezosa po litru 1. februara, najavio je u ponedjeljak (po lokalnom vremenu) ministar finansija Vladimir Regueiro. Ovo bi trebalo da obezbijedi snabdijevanje gorivom. Cijene ostalih vrsta benzina, kao i dizel-goriva, bit će na sličan način povećane, rekli su vladini zvaničnici.

Osim toga, širom zemlje će biti otvoreno 29 benzinskih pumpi koje bi prodavale benzin isključivo u dolarima, navodi se u saopštenju. Namjera je bila da se generišu hitno potrebna devize za kupovinu goriva na međunarodnom tržištu.

Povećanje cijene će varirati ovisno o sorti. Poskupljenja su dio sveobuhvatnog paketa mjera, čiji detalji tek treba biti objavljeni. Vlada u Havani želi da se izbori sa budžetskim deficitom i prikupi sredstva za uvoz osnovnih dobara.

Kuba u velikoj mjeri zavisi od uvoza hrane, goriva, đubriva i druge robe. Situaciju su pogoršale američke sankcije, koje je prvi uveo bivši američki predsjednik Donald Trump. Osim toga, pandemija koronavirusa izazvala je kolaps prihoda od izvoza.