Yehuda Fox

U jednom danu dvojica komandanta izraelske vojske podnijela ostavke

Šef Centralne komande izraelske vojske Yehuda Fox planira da podnese ostavku u avgustu, što je druga ostavka vojnih komandanata u ponedeljak, objavili su izraelski mediji.

„General-major Yehuda Fox obavijestio je načelnika generalštaba Herzi Halevija o svojoj namjeri da podnese ostavku u avgustu nakon trogodišnjeg mandata na mjestu generala zaduženog za regiju Zapadne obale“, objavio je izraelski javni servis KAN.

Nije preciziran razlog Foxove ostavke, koja je objavljena nekoliko sati nakon što je general-major Aharon Haliva, načelnik Uprave za vojnu obavještajnu službu izraelske vojske, podnio ostavku zbog neuspjeha da predvidi napad Hamasa.

List Yedioth Ahronoth objavio je da Foxova ostavka nije povezana s neuspjehom predviđanja napada Hamasa.

List navodi da je Fox mogući kandidat za preuzimanje viših funkcija u vojsci jer će istrage o napadu Hamasa vjerovatno rezultirati smjenom nekih visokih generala.

Ostavke su uslijedile dok Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze koju je započeo nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra prošle godine.

Najmanje 34.151 Palestinac je od tada ubijen, a 77.000 ih je povrijeđeno tokom masovnog uništenja i ozbiljne nestašice potrepština.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.