HILJADE STUDENATA

U kampusima brojnih američkih univerziteta nastavljaju se propalestinski protesti

U kampusima brojnih američkih univerziteta nastavljaju se propalestinski protesti na kojima hiljade studenata i aktivista protestiraju protiv izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Demonstranti već sedmicama u brojnim kampusima nose palestinske zastave i transparente s porukama protiv rata u Gazi te pozivaju na hitno postizanje prekida vatre kako bi se zaustavilo ubijanje civila.

Studenti i profesori u kampusu Univerziteta Northwestern u Bostonu također su održali protest protiv izraelskih napada na Gazu.

U jednom momentu policija je intervenisala i privela više od 100 osoba, a oni sa univerzitetskom karticom su kasnije pušteni, ali će protiv njih biti pokrenut disciplinski postupak.

U saopštenju rektorata navodi se da su privedena lica koja nisu pokazala legitimaciju.

Na snimku na društvenim mrežama mogu se vidjeti policajci kako ulaze u kampus sa više vozila. Studenti i profesori su se vezali za ruke kako bi ih blokirali. Policija potom nasilno gura demonstrante, uključujući i novinare do policijskih vozila.

Okupljeni ističu da je među studentima bilo provokatora koji su uzvikivali slogane poput "Smrt Jevrejima".

Studenti Univerziteta McGill, jednog od vodećih kanadskih univerziteta, također su počeli protestirati protiv Izraela u subotu postavljanjem kampa u kampusu u Montrealu.

Protesti studenata protiv izraelskih napada na Gazu proširili su se širom Sjedinjenih Američkih Država ali i u drugim zemljama nakon što je više od 100 ljudi uhapšeno prošle sedmice na Univerzitetu u Columbiji u New Yorku kada je policija pokušala ukloniti kamp.

Protesti su prethodnih sedmica pokrenuti na kampusima mnogih američkih univerziteta, uključujući Univerzitet u Columbiji, Kalifornijski državni politehnički univerzitet, Univerzitet Yale, Univerzitet Minnesota - Twin Cities, Swarthmore College i Univerzitet Pittsburgh u Pennsylvaniji, Univerzitet Rochester u New Yorku, Massachusetts Institute of Technology, Univerzitet Tufts i Emerson College u Massachusettsu te Univerzitet Michigan u Ann Arboru.