Vijesti

U Kantonu Sarajevo 130 novozaraženih koronavirusom. Pet osoba preminulo

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 130 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 909 uzoraka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavio se 121 sugrađanin, dok je pet osoba preminulo od posljedica ove bolesti.

Trenutno su na bolničkom liječenju 194 pacijenata, od kojih je 170 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je 127 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 67. Pet pacijenata je na kontinuiranoj mehaničkoj ventilaciji (KMV)-respirator, 18 ih je na neinvazivnoj ventilaciji (NIV), te devet na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.201 aktivni slučaj Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.655 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 56.739 osoba zaraženih koronavirusom i 54.193 izliječene.

U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 161, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 268, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 288 pacijenata, od kojih je devet transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima na Vrbanji i na Ilidži, te u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 788 PCR briseva. Oba drive-in punkta rade svaki dan u terminima od 08.00 do 18.00 sati. Covid-pozivni centar zabilježio je 439 poziva, a obavljeno je i 213 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 876 doza vakcina, i to: 858 na Zetri i 18 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja. Na Zetri i dalje traju “Dani otvorenih vrata”, gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad i Novo Sarajevo – “Omer Maslić” omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave. Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, saopćeno je iz Službea za protokol i press KS.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare